Elindult a mobilparkolást támogató intelligens pilot

Kütyü Magazin - 2017. december 21.

Decemberben sikeresen elindította a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt a Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó intelligens mobilparkolást támogató kísérleti jellegű pilotot, amely a budapesti Józsefváros és Ferencváros egyes körzeteiben parkoló autósokat segíti. 

A Társaság, a zónakódok megismerését - a Tisztviselőtelepen és a József Attila lakótelepen - összesen 254 ponton járda - illetve útburkolati jelek felfestésével, 110 darab parkolási zónakódot tartalmazó tábla kihelyezésével, valamint intelligens Bluetooth alapú beacon integrációval támogatja.

Második intelligens parkolási megoldását indította el decemberben a 100 százalékban állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt., amelynek célja az autósok parkolási zónakódokkal kapcsolatos tájékoztatásának erősítése.

A Nemzeti Smart City Technológiai Platformhoz kapcsolódó pilot projektek a mobilfizetéssel parkoló autósokat abban segítik, hogy nem kell megkeresniük a parkolóautomatára helyezett zónakódot, hanem az útburkolati jelek vagy a kihelyezett táblák, illetve az okostelefonok képernyőjén megjelenő Bluetooth információk alapján könnyen megismerhetővé válik számukra a parkolásidíj megfizetéséhez szükséges szolgáltatói kód.

A pilot projekt partnerségben a két érintett önkormányzattal valósul meg.

„Másfél éve, 2016. április 4-én Kecskemét Megyei Jogú Város Kálvin tér közterületi parkolóinál telepítettük az első intelligens parkolási megoldásunkat, amely 57 darab parkolóhely szenzoros érzékelő kihelyezését jelentette. A kecskeméti szenzoros megoldás működése alatt Társaságunk 10 százalékos parkolási kapacitáskihasználtság növekedést mért az érintett területen, ezért megvizsgáltuk, hogy a Nemzeti Smart City Technológiai Platform által milyen olyan megoldás nem épült még ki Magyarországon, amely a mobilparkolást támogatja. Kollégáimmal arra a megállapításra jutottunk, hogy a parkolásról szóló önkormányzati rendelet módosításával, az egymástól 150 méterre telepített parkolóautomatákon található parkolási zónakódok az esetek többségében az autósok látótávolságán vagy látószögén kívül esik. A távolra helyezett zónakódok megismerése érdekében, a modern, innovatív megoldást ötvöztük a hagyományossal és Budapest Főváros két önkormányzatával egyetértésben teszt jelleggel a József Attila lakótelepen, illetve a Tisztviselőtelepen elindítottuk a zónakódok tájékoztatását célzó megoldásunkat. A pilot projektek keretében a József Attila lakótelep Üllői út mellett Bluetooth (beacon) jeladókat telepítettünk, továbbá mindkét kerületben járda- és útburkolati jelzésekkel, valamint tájékoztató táblák és matricák elhelyezésével segítjük az autósokat a közterületi parkoló környezetében. Reményeink szerint a Ferencvárosban és Józsefvárosban elindított intelligens megoldásokkal tovább növelhetjük a lakosság kényelmét és a mobilparkolási penetrációt. A pilot során szerzett adatokat és tapasztalatokat más parkolási projektünknél is fel kívánjuk használni” - nyilatkozta Veres Mihály a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.

Vissza