Belép az okos otthon piacra a VELUX

Kütyü Magazin - 2018. október 18.

Az időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, miközben a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából. A rendszeres szellőztetéssel csökkenthetjük a benti levegő nedvesség- és szén-dioxid tartalmát, valamint szabályozhatjuk a hőmérsékletét. Ennek megvalósítására fejlesztett megoldást a VELUX és a NETATMO. 

A négy fal közé zártuk magunkat életvitelünkkel: időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában – derült ki a VELUX Cégcsoport kutatásából. A The Healthy Homes Barometer felméréssorozat az épületek állapota és a bennük élők egészsége közötti összefüggéseket vizsgálta. Leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz komoly problémát. A kiváltó okok között szerepel az épületek kora és a természetes fény hiánya, a beltéri teregetés, a nem megfelelő szellőztetés, valamint a kémiai anyagokkal szembeni gondatlanság. Háromból két magyarországi ház 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Az eredmények tanúsága szerint főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket generációk sokasága birtokol egymást követően, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. Márpedig a külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.   

Otthonainkban ráadásul nem jutunk elegendő természetes fényhez és friss levegőhöz sem. „Ez azért komoly probléma, mert a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél” – árulta el Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.  

A gyerekszoba és a háló a legegészségtelenebb 

A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért CO2 értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak. „Ráadásul a gyerekszobákban jellemzően sok a plüss és a műanyag, utóbbit jobb a direkt napfénytől elzártan és a fűtőtesttől távol tárolni, mert a műanyag játékokból veszélyes, olykor betiltott kémiai anyagok oldódhatnak ki a hő hatására” – mondta Őz Beáta. A hálószobákban hasonló a helyzet, hiszen egy átlagos otthonban ez az egyetlen helyiség, amelyben akár 8 órán át megszakítás nélkül, gyakran ketten is tartózkodnak. „A hálószobai helyzetet súlyosbítja, hogy a természetes szellőztetés a téli hidegben problémát jelenthet” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az épületek felújítása egészségjavító lehet

Az épületek felújítással történő fejlesztése jótékony hatást gyakorolhat az egészségünkre és a jóllétünkre. „Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma, ami jelenleg 84 millió fő közös problémája” – magyarázta Őz Beáta. A felújítás, a kellő mennyiségű természetes fényforrások kialakítása és a szellőztetés a legfontosabb megelőző intézkedések, melyekkel javíthatjuk a beltéri klímát. „A kutatásunk eredményei előzték meg a VELUX Cégcsoport és a NETATMO együttműködését, melynek gyümölcse a VELUX ACTIVE, ami által az otthonok szellőztetése automatizálható, táv- és hangvezérelhető” – mondta az ügyvezető igazgató. Az okos otthonba integrálható megoldás beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján a legoptimálisabb beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok, felülvilágítók és árnyékolók összehangolt vezérlésével.

A kutatások hátteréről:

Healthy Homes Barometer: A VELUX Cégcsoport és a németországi Humboldt Egyetem 2018-as Egészséges Otthon Barométer egy 14 európai országra kiterjedő kutatás, mely az egészségtelen otthonok legfőbb ismérveit mérte fel. A felmérésben 1000 magyar otthontulajdonos vett részt. A felmérés 2016-os és 2017-es kiábrándító eredményeire reagálva a VELUX Cégcsoport és a NETATMO közös megoldást fejlesztett, melyet VELUX ACTIVE néven vezettek be a magyar piacra 2018 októberében. Az együttműködés által olyan táv- és hangvezérelhető okos megoldást találtak ki, mely beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján a legoptimálisabb beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok kinyitásával. A rendszeres, ütemezett szellőztetéssel biztosítható a megfelelő hőmérsékletű levegő, a beltéri klíma nedvességtartalmának csökkentése és a szén-dioxid szint minimalizálása.

Model Home 2020 kísérleti projekt: A Model Home 2020 projekt keretein belül a VELUX Cégcsoport egy sor új módszert mutatott be arra vonatkozóan, hogy az épületek pozitív energiamérlege miként párosítható a fenntartható, egészséges életmóddal. Miután a projektházak mindegyikébe tesztcsaládok költöztek, műszaki és szociálpszichológiai vizsgálatok vették kezdetüket, melyek akár két évig is folytak. Az eredmények értékes bizonyítékul szolgálnak arra, hogy milyennek kell megtervezni és hogyan kell üzemeltetni az aktívházakat ahhoz, hogy a velük szemben az energiateljesítmény és beltéri klíma terén támasztott magas elvárásoknak megfeleljenek. A projekt 2008-ban kezdődött. Az indulást követő első három évben összesen hat épület – egy többfunkciós egyetemi épület és öt családi ház – került megtervezésre és megépítésre. Ezek öt országban – és így öt különböző éghajlaton – találhatók és a vonatkozó országos szabványok szerint készültek, a tervezésükben építészek és mérnökök egyaránt közreműködtek. Az eltérő éghajlat elleni különbségek ellenére Model Home házak eredményei több ponton is megegyeznek.

Kulcsszavak: okosotthon, NETATMO, Velux
Vissza