Technológiai trendek, amelyek fejlődni fognak 2020-ban

Kütyü Magazin - 2020. február 12.

A technológiai fejlődés tekintetében már 2019 sem volt egy lassú év, minden hónapra jutott legalább egy megdöbbentő fejlesztés, újítás és 2020-ban sem lesz ez másként, olyan trendekre, változásokra számíthatunk, amelyek valamilyen formában mindannyiunk életét érinteni fogják. 

És itt ne csak konkrétan internetes újításokra gondoljunk, a mezőgazdaságtól a repülésen át egészen az egészségügyig mindenhol várhatunk technológiai előrelépést. Az első és talán legjelentősebb trend, ami az egész világra komoly hatással lesz, a mesterséges intelligencia előretörése a gyártási, kereskedelmi vagy éppen internetes folyamatokban. Gondoljunk csak például a már most is jelen lévő Alexára, Sirire vagy a Google Assistantra, de a jövőben ez a jelenlét még erősebb lesz, az Egyesült Államokban már zajlanak tesztek a mesterséges intelligencia által irányított automatikus kiszállításokra vagy éppen a robotok által felügyelt és szabályozott gyártási folyamatokra.

Az internetes szerencsejáték és online fogadás világát is teljesen fel fogja forgatni a mesterséges intelligencia használata, hiszen ennek köszönhetően például könnyebb és gyorsabb lehet az azonosítási folyamat a regisztráció vagy kifizetés során, algoritmusok segíthetnek kiszűrni a szenvedélybetegséggel küzdő játékosokat, de például a kaszinós játékok is sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá válhatnak, ha a mesterséges intelligencia vagy a kriptovaluták végre megjelennek komolyabban a szektorban.
 


Egy átlagos internetes felhasználó számára szintén kevéssé átlátható, ám annál érezhetőbb hatással bíró fejlődést jelent, hogy egyre inkább beköszönt a kvantumszámítások, a kvantumprocesszorok világa, hiszen rengeteg szektorban a hatalmas mennyiségű adat kezelése és elemzése az egyik legnagyobb kihívásnak számít napjainkban. Gondoljuk itt például a rákkutatásban, a nukleáris energia-szektorban vagy éppen a DNS-láncok elemzésében felmerült igényekre. És hogy ez tényleg mennyire fontos trend, azt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a Google, az Intel, a Microsoft vagy éppen az Alibaba is belépett a kvantumszámítások piacára.

Az önvezető járművek nagyjából most már mindenki fejében ott vannak, mint egy reális lehetőség, de azt be kell látni, hogy az ötös szintű (tehát teljesen önvezető) jármű még nem került megvalósításra. Néhány Tesla már robotpilótára kapcsolható az autópályán, de ez csak a hármas szintig valósítható meg, tehát vészhelyzet esetén a vezető beavatkozására van még mindig szükség. Viszont a jelenleg látható trendek alapján egyes startupok (mint a francia Prophesee vagy az amerikai Perceptive Automata) már olyan szinten állnak az ötös szinthez szükséges fejlesztésekkel, hogy reális esély van arra, hogy 2020-ban megszülethet az első, ilyen szintű jármű is. 

Valószínűleg 2020-ban már egy átlagos ember életébe is még jobban be fog gyűrűzni a blokklánc-technológia és a kriptovaluták világa, hiszen egyrészt egyre újabb fejlesztések jelennek meg, másrészt most már a legnagyobb országok kormányai és a legnagyobb pénzügyi cégek is komoly összegeket fektetnek ezen fejlesztésekbe. Újabb fejlesztések alatt olyan dolgokra gondoljunk, mint az okosszerződések összekapcsolása külsős adatbázisokkal a ChainLink technológia segítségével vagy az egyre jelentősebb adatvédelmi fejlesztések, amik azt biztosítják, hogy a leginkább érzékeny adatok is biztonságban haladhassanak. Ami biztos, hogy Kína 2020-ban az élen fog ebben járni, hiszen egyrészt a központi bank saját kriptovalutát fog kibocsátani, másrészt például az Alibaba vagy éppen a China Southern Airlines az idei évtől már éles üzemben fogja használni a blokkláncokat.

De a fentiek mellett mindenképpen legalább egy gondolat erejéig érdemes megemlíteni, hogy például az Egyesült Államokban 2020-ban még nagyobb területeken fognak robotok ültetni, szántani és szüretelni emberi beavatkozás nélkül, de egyes szakértők szerint 2020 lehet az első olyan év, amikor tényleges elkezdődhet a pénzesebb ügyfelek utaztatása az űrbe - tehát mindenképpen komoly technológiai fejlődésre van kilátás az idei évben is, csak győzzük kapkodni a fejünket!

Képek: Freepic.com

Vissza