Podcast-sorozatot indít a Telenor

Kütyü Magazin - 2020. március 12.

Miként válhat a szülő gyermeke digitális életének a részesévé? Mennyire kell bevonódnia, rálátnia a szülőnek gyermeke napi digitális tevékenységére, és egyáltalán milyen korban kapjon a gyerek okostelefont? Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe dr. Tóth Dániel pszichológus és Koren Balázs matematika tanár, apuka és a HiperSuli program szakmai vezetője a Telenor most induló podcast-sorozatában.

Szinte mindegy, hogy társadalmi-közösségi nyomásra vagy puszta jószándékból adja a szülő gyermeke kezébe első okostelefonját – és így a kapcsolatot a világhálóhoz, az online közösségekhez –, sok szülő nem tudja, hogy vajon mit csinál pontosan gyermeke a neten, az jó vagy rossz, biztonságban van vagy féltenie kell őt, hasznos-e neki, amiért hosszasan a képernyőt görgeti vagy aggódni kell, hogy elbutítja. A mobiltelefon átadásával a gyerek egy olyan eszközt kap a kezébe, ami ettől a pillanattól kezdve az ő privát életének része, a telefonon zajló legtöbb eseményről ő maga dönt, így a gyerek személyes területének tekinthető – mint egy napló. Ahogy a gyerek naplójába sem olvashatunk bele, úgy az ő mobiltelefonján zajló tartalom sem ellenőrizhető nagyítóval, különösen az ő tudta nélkül, mégis jó volna nagyjából tudni, hogy mi zajlik ott, mik foglalkoztatják, küzd-e olyan kihívással, amiben a tapasztalt szülő tud segíteni neki. Adott hát a kihívás, hogy miként lehet a szülő gyermeke digitális életének aktív, támogató szereplője, partnere.

A Telenor most a tudatos internethasználat, szülői szerepvállalás témakörében indít podcast-sorozatot. Az első két epizód már elérhető, melyben dr. Tóth Dániel pszichológus és Koren Balázs a Telenor HiperSuli digitális oktatási programjának szakmai vezetője beszélget a szülők szerepéről és bevonódásáról gyermekük digitális életébe. Hogyan legyek cool, gamer szülő? Valóban ez itt a kérdés?

A podcastek, azaz rögzített rádióbeszélgetés-formátumú, jellemzően sorozatszerű szakértői beszélgetések újra virágkorukat élik. Ebben a formátumban remek lehetőség meghallgatni az érdekes hanganyagokat, akár autóban, sport, munka vagy egyéb rekreációs tevékenység közben kerítünk rá időt, bárhol, ahol a beszélgetés tartalmi lényegére lehet figyelni. Egy podcast bármikor visszatekerhető, újra hallgatható, megosztható, sőt, a kedvelt podcast-csatornákra egy kattintással feliratkozhatnak az érdeklődők, így nem maradnak le az újabb epizódok megjelenéséről.

Vissza