Dupla annyian oktatnak most online, mint korábban

Kütyü Magazin - 2020. április 13.

Márciusban drasztikus növekedés volt érezhető az online oktatással foglalkozó platformokon. A forgalom fellendülése az online tanárok és diákok oldalán egyaránt kimutatható. Az okokról Varga Tamással, a skypesuli.hu tulajdonosával beszélgettünk.

"Két nagyobb hullámot érzékeltünk, az első március 14-én szombaton volt, azt követően, hogy a kormány bejelentette a hétfőtől elrendelt digitális oktatást. A második - valamivel visszafogottabb - emelkedés a március 28-ai héten volt. A legmeredekebb emelkedés az új oktatók számában volt: több, mint 5x annyian jelentkeztek online tanárnak, mint 2019 márciusában."

 

Mint megtudtuk, az oktatók korábban és aktívabban reagáltak, mint a diákok. Az emelkedő trend március első napjaiban elindult az esetükben, viszont a diákok csak 2 héttel később reagáltak az új helyzetre. A sláger továbbra is az angol és német nyelv, amely az összes oktatott nyelv 70%-át teszik ki. A legtöbbet oktatott tárgy pedig a matematika, amit az összes (tárgyat) oktató tanár negyede tanít a weboldalon.

A diákok eddigi főbb céljai (nyelvvizsga, külföldi munkavállalás) mellé újonnan megjelent az otthoni felkészülés és korrepetálás is. Sokan keresnek online oktatót az érettségire való felkészülésre, valamint több szülő is keres tanárt az otthon maradt 6-10. osztályos gyermekének heti több alkalomra. Szeretnék a kellemest összekötni a hasznossal, ezáltal úgy lefoglalni a gyereket, hogy közben még fejlődik is.

Új oktatói regisztrációk 2019 - 2020 március (forrás: skypesuli.hu)

 

Mi a helyzet külföldön, hova vezet ez a tendencia?

A trend globálisan már március eleje óta megfigyelhető. A Technavio felmérése alapján a privát oktatási piac az Egyesült Államokban 2023-ra 7.37 milliárd dollárra nőhet, évi akár 8%-os emelkedési rátával számolva. Nem minden diák képes egyedül felkészülni a tanórákra, így az online magántanárok szerepe még fontosabbá fog válni, hogy lépést tudjanak tartani az anyaggal. Sok szülő próbálja fókuszálni a gyermeke figyelmét az otthon tanulásra, miközben ő is otthonról dolgozik - közli a Financial Times egy március 15-ei cikkében.

"A következő fél évben egy - az eddigi trendekhez képest - gyorsabb ütemű növekedésre számítunk. A nagyobb figyelmet kapott online oktatásban sokan pozitívan csalódtak most, hiszen nem gondolták volna, hogy ennyire egyszerű az interneten keresztül, saját magántanárral tanulni. Arról nem is beszélve, hogy a közlekedés költségeit is megspórolják." - mondta Tamás.

A digitális oktatás és kijárási korlátozások végét egyelőre még nem lehet látni. A szakemberek is csak remélik, hogy nyárra visszaállhat a rend és nem kell elhalasztani a 2020-as érettségiket. Addig maradnak számunkra az olyan alternatív megoldások, mint az online oktatás és tanulás.

Forrás: SkypeSuli.hu

Vissza