Van képed hozzá? – Ismert fotósok tanácsai segítik a pályázókat

Kütyü Magazin - 2022. szeptember 19.

Mi különböztet meg egy díjnyertes fotót az átlagostól? A műszaki áruházlánc kérésére az idén hetedik alkalommal meghirdetett fotópályázat neves szakmai zsűrije segíti a pályázókat néhány alapvető tanáccsal. A MediaMarkt és a zsűritagok 2022. szeptember 29-ig öt különböző témában várják a fotókat, amatőröktől és profiktól egyaránt.

2022-ben is több ezer pályaműre számít a MediaMarkt a hetedik alkalommal meghirdetett, és egyben megújult fotópályázatán, ahol a három fődíj mellett idén sem marad el a közönségszavazás. Az évről-évre egyre több amatőr- és profi fotóst megmozgató versenyen öt különböző témában – természet, portré, sport, szerelem és életképek – várják a pályaműveket. Nevezési és regisztrációs díj nincs. 

A beérkezett pályaműveket az eddigi legrangosabb zsűri fogja értékelni: Nánási Pál (az ország egyik legismertebb fotósa), Mekli Zoltán (fotográfus), Koncsol Tünde (esküvői fotós) Szabó Béla (szabadúszó fotográfus) és Szabó Miklós (a Nemzeti Sport fotórovat-vezetője) is részt vesz a zsűrizésben. 

A pályázaton való induláshoz Nánási Pál ad egy induló tanácsot, ami több hezitáló fotóst is motiválhat: „Én imádom a fotópályázatokat. Miért? Egy ilyen pályázat mindig jó alkalom szembenézni a fiók mélyével, előszedni olyan fotókat, aminek már évek óta halogatjuk a retusálását, átértékelni az elmúlt pár hónap vagy év munkáját. Ha pedig végképp nem találjátok a fotót, amit érdemesnek tartotok beküldeni, akkor tessék elindulni fotózni. Gyakorlatilag bármivel!!! Egy ilyen verseny szuper motiváció arra, hogy megtegyük a következő lépést fotósként.” – összegezte a neves fotográfus.

 

Hogyan készítsünk nyertes fotót? 

A szakemberek egyetértenek abban, hogy manapság a digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok is fantasztikus tudással rendelkeznek, így mindenki kezében ott a lehetőség, hogy profi fotót készítsen. Ugyanakkor azt is kiemelték, a technika nyújtotta lehetőségek még nem garantálják a sikert, hiszen ezeket az eszközöket és funkcióikat jól is kell tudni használni. 

„A sikeres tájfotóknak például az a titka, hogy ne azt akarjuk megörökíteni, amit látunk, hanem azt, ami megfogott minket a tájból” – mondta Szabó Béla, szabadúszó fotográfus, majd hozzátette: „Ehhez használhatunk nagylátószögű objektívet, de ekkor nagyon fontos, hogy az előteret megfelelően kitöltsük. Viszont én személy szerint sokkal jobban kedvelem a teleobjektívet, mivel ezzel könnyebb kiemelnem a számomra fontos témarészleteket” – tette hozzá. A szakember továbbá azt javasolja, figyeljünk a fényekre is. „A tájfotózáshoz legszebbek a kora reggeli és késő délutáni, úgynevezett surlófények. Illetve lehetőleg kerüljük, hogy a hátunk mögül jöjjön a fény. Sokkal izgalmasabb képek készíthetők, ha oldalról, vagy szemből süt a nap” – fűzte hozzá. 

Szabó Miklós, Ezüstgerely-díjas sportfotós, a Nemzeti Sport fotórovat-vezetője azt emeli ki, hogy a tűpontos fénymérés, valamint a kompozíció az életképeknél is nagyon fontos, viszont ebben a kategóriában a történetmesélés is elengedhetetlen a sikerhez. „Akik sport témában fotóznának, azoknak érdemes rövid záridővel és kis mélységélességgel megörökíteniük a sportágra jellemző mozdulatokat. A portréfotózás iránt érdeklődők pedig akkor tudnak igazán szép képeket csinálni, ha az élesség a modell szemén van, valamint, ha a kontextus tükrözi a modell személyiségét, karakterét” – mondta. 

A főként esküvői fotóiról ismert Koncsol Tünde, aki emellett a streetfotók, valamint a portré- és gyerekfotók szerelmese, az alábbit üzeni a pályázóknak: „Amit tudok javasolni mindenkinek, hogy ne csak az esztétika, hanem az önkifejezés is fontos legyen a fotók készítésekor. Hiszek benne, hogy a színek, a formák, a kompozíciók kifejező ereje segít nekünk abban, hogy elmeséljük másoknak nem csak azt, hogy mit látunk, hanem azt is, amit érzünk.”

Mekli Zoltán, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagjaként a technológia fejlődésére hívta fel a figyelmet, és az ebben rejlő hatalmas lehetőséggel motiválja a fényképészeket: „Bizsergető élményként élem meg, hogy a digitális fotográfiai úttörői közé tartozhatok. Ott voltam a digitális fotózás születésénél, amikor magam mögött hagytam az analóg technikát, és az akkor még ismeretlen felé vettem magam is az irányt, azaz a film nélküli digitális képrögzítés felé. Ma ez már sokaknak alapvetés, ebbe tanultak bele. Ajánlom, hogy tanulmányozzák ennek minél több területét, hogy az adott pillanatból a legtöbbet hozzák ki. A tevékenység „fertőző” lehet, könnyen válhat a hobbi hivatássá – ezt a saját magam példája igazolja.” – zárta gondolatait a szakember.

 

A pályázat részletei 

A pályaműveket 2022 szeptember 29-ig lehet beküldeni, A kategóriák győztesei 200.000, a második helyezettek 100.000, a harmadik helyezettek pedig 50.000 forint értékű MediaMarkt ajándékkártyát nyernek, amit bármely magyarországi MediaMarkt áruházban és online is beválthatnak. A Facebook közönségszavazásra természetesen idén is sor kerül. A közönségszavazásra bocsátott képek készítői 5000 forint, a közönségkedvenc kép készítője pedig 50.000 forint értékű MediaMarkt ajándékkártyát kap. A díjazott képeket és a közönségszavazásra bocsátott pályaműveket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban állítják majd ki, egy ünnepélyes díjátadó keretében.

Vissza