5G gyorsitja a tesztelést az Audinál

Kütyü Magazin - 2022. október 20.

Sikeres 5G hálózati pilotprojekt zárul az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában.  A gyors és megbízható adatátviteli technológiának köszönhetően azonnal lehetőség nyílik az elkészült gépkocsik kötelező tesztelése; a begyűjtött adatok ugyanis már akár menet közben kinyerhetők az 5G hálózat használatával. A Technológiai és Ipari Minisztérium, a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja, valamint a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország közreműködésével megvalósult projekt bebizonyította, hogy az 5G technológia – miközben a fejlődéshez szükséges mobilitást biztosítja – a szigorú, kifejezetten vezetékes működésre tervezett autóipari protokollok igényeit is messzemenően képes kielégíteni. 

A mai autógyártók legfőbb törekvése az élet- és vagyonbiztonság, a biztonságos közlekedés, egyszersmind a kényelmes közlekedési megoldások alkalmazása, ezért még az átadás előtt a legmodernebb technikai megoldásokkal tesztelik, ellenőrzik a legyártott járműveket. A gyors és hatékony tesztelések érdekében a korábbi vezetékes és wifi-hálózaton működő ellenőrzést ma már a leggyorsabb adatátviteli rendszerekkel is meg lehet oldani, erre jó példa az Audi Hungariánál megvalósított fejlesztés, amelyhez szakmai partnerként csatlakozott a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Technológiai és Ipari Minisztérium.

 

Az elmúlt 10 évben az autóiparban lezajlott digitalizációs fejlődés eredményeként a járművek szinte összes működési paraméterét elektronika irányítja, vezérli. A Magyar Telekom 5G Campus hálózatán történtő adattovábbítás lehetőséget biztosít arra, hogy a gyártás utolsó fázisában – a gyárból történő kiszállítás előtt – a leghatékonyabban lehessen ellenőrizni az elkészült gépjárművek ezen elektronikai rendszereit. A pilotprojekt során a járművek működése közben keletkezett adatokat 5G-s adatátviteli rendszerrel továbbították az információt feldolgozó központi számítógépekre, így a teszteket követve gyorsan és hatékonyan lehetett megismeri a jármű működési paramétereit, kiszűrni az esetleges gyártásból eredő meghibásodásokat. 

„Azt, hogy az 5G forradalmian megsokszorozza a mobilhálózatok adatforgalmát és soha nem látott sebességével gyakorlatilag nincs hálózati késés, eddig is tudtuk, azonban, ha az 5G-nek köszönhetően egy új szolgáltatás üzleti modellje a szemünk előtt valósul meg, azon talán még a szkeptikusok is elgondolkodnak. A mostani fejlesztéssel egy olyan, a Magyar Kormány által is támogatott ipari együttműködés jött létre – egy, közös érdekhez rendelve a szolgáltatót, a piaci felhasználót és a fejlesztési szakműhelyként funkcionáló egyetemet – amely példaértékű nemcsak hazánkban, de Európában is. A Technológiai és Ipari Minisztérium most és a jövőben is nyitott minden olyan technológiai újításra, amelyek ipari alkalmazása Magyarország fejlődését elősegíti” – mondta Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium helyettes államtitkára.

Vissza