Milyen tünetei vannak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak?

forrás: Kütyü Magazin - 2023. szeptember 1.

A BPH, vagyis a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyakori urológiai megbetegedésnek számít. Milyen tünetei vannak? Milyen lépésekből áll a kivizsgálás? Hogyan lehet kezelni? Mikor kell műtéti beavatkozásra sort keríteni? Mire jó az uroflowmetria? Mutatjuk a válaszokat!

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei közé tartozik a vizeletürítési problémák jelentkezése és a vizeletcsepegés. Ugyanúgy általános tünetnek tekinthető a hirtelen jelentkező, gyakori vizelési inger és a szakaszosan ürülő, nehezen meginduló vizelet. A tünetek jelentkezése esetén érdemes urológus szakorvoshoz bejelentkezni, hogy minél hamarabb megszűnjenek a vizelési nehézségek.

50 éves korban a férfiak felénél kimutatható

A prosztata egy mirigyes szerv, amely a medencefenéki izomzat és a húgyhólyag alapja között helyezkedik el. Körülöleli a húgycső húgyhólyaghoz közeli szakaszát. A kor előrehaladtával normális élettani folyamatnak tekinthető a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. 50 éves korban már a férfiak felénél kimutatható. Kialakulása függ például az életmódtól, illetve a genetikai tényezőktől.

A már említett tünetek jelentkezését az okozza, hogy a megnagyobbodott prosztata nyomja azt a húgycsőszakaszt, amelyet körülvesz. A gyakori vizelési inger pedig nemcsak kellemetlen, hanem a pihentető alvást is megakadályozhatja, hiszen éjszaka is jelentkezik.

A vizeletürítés erősségét is vizsgálják

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás diagnózisának felállításához szükség van ultrahang-, fizikális és laborvizsgálatokra is. Első lépésként a szakorvos kikérdezi a pácienst, majd pedig tapintással megvizsgálja a végbélen keresztül a prosztatát. Laboratóriumi vizeletvizsgálatra azért van feltétlenül szükség, mert a segítségével egyszerűen kizárhatóak a különféle fertőzések.

Mindezek mellett a vizeletürítés erősségét is vizsgálják, amely uroflowmetriával (vizeletáramlás-mérés) történik. Ennek során egy tölcsérbe vizel a beteg, amely össze van kötve egy számítógéppel. A program pontosan ábrázolja a vizeletürítés erősségét, valamint a vizelés idejét. Annak érdekében, hogy pontos eredmény szülessen, fontos, hogy a páciens legalább 150 ml vizeletet ürítsen. Emiatt érdemes minimum fél liter folyadékot fogyasztani a vizsgálat előtt.

Szükségessé válhat a műtéti beavatkozás

A szükséges kezelés meghatározásához figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, valamint a prosztata méretét. Amennyiben enyhébb panaszokról számol be a páciens a szakorvosnak, alkalmazható növényikivonat-terápia. Ha fokozottabb tünetekről számol be a beteg, akkor pedig mindenképpen sort kell keríteni gyógyszeres kezelésre.

Előfordulhat, hogy a tünetek nem javulnak a gyógyszeres kezelés hatására, sőt, akár fokozódnak. Ilyenkor szükségessé válhat műtéti beavatkozás a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetében.

 

Vissza