Google nyújtotta hátszéllel perel a HTC

Farkas Norman - 2011. szeptember 9.
A tajvani gyártó kilenc szabadalmat vásárolt meg a keresőóriástól, melyeket fel is használt legújabb Apple elleni perében.

A HTC és az Apple közötti pereskedés egyrészt az ITC (Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság), másrészt pedig a delaware-i bíróság előtt zajlik. Mindkét fronton az ameikai gyártó indította az eljárást. A HTC mindkét színtéren viszonozta az amerikai vállalat "kedvességét" szabadalomsértésekre vonatkozó viszontkeresetek formájában. A közvélemény és a szakértők meglátása alapján az Apple határozott fölénnyel bír a HTC-vel szemben.

A Google jelentős szabadalmakat bocsátott androidos gyártópartnere rendelkezésére, melyeket a HTC azon nyomban fel is használt az Apple elleni pereskedésben, hiszen már be is vonták őket a delaware-i bíróságon, valamint az ITC előtt folyó eljárásokba. A kilenc szabdalomból hármat az Openwave Systems-től, négyet a Motorolától, kettőt pedig a Palmtól vásárolt meg a Google még 2010-ben. Ezen szabadalmak egy része a wifire vonatkozik, így a HTC kezében rendkívül hasznos fegyverek lehetnek a pereskedésben. A tajvani gyártó szerint az Apple jogtalanul használja a mobil eszközeiben és számítógépeiben a wifit és a processzor  kommunikációs technológiáját, továbbá a szoftverek frissüléséről szóló szabadalmat is megsérti. A perben érintettek az iPhone, iPad, iPod és Mac készülékek, mi több, az iCloud és iTunes szolgáltatások is.

A Google tehát nem nézi tovább tétlenül, hogy az Android platformú készülékek gyártói kínlódva birkóznak az Apple-lel, hanem igyekszik a segítségükre sietni. Egy biztos: a HTC esélyei arra, hogy számára pozitív eredménnyel záruljon a pereskedés, a sokszorosára nőtt.

 

Vissza