Végre bemutatkozott a Samsung Galaxy S III

Farkas Norman - 2012. május 4.

Tegnap este (5.03. => S III) Londonban kezdetét vette a Samsung Unpacked rendezvénye, melyen lehullt a lepel a várva várt csúcsmodellről. Idáig vezető útján a Galaxy S III-at rengeteg pletyka kísérte, melyek részben igaznak bizonyultak, viszont többnyire badarságot állítottak. Lássuk, mi áll valójában az S III név mögött!

Az idei MWC-n tömegek csalódtak, amikor kiderült, hogy nem ott kerül sor az S III bemutatására. A Samsungnak ez nem volt elég, hiszen hatalmas elvárásokat állított fel magának a felhasználók részéről a hatalmas hájpkeltéssel. Nem is szaporítom tovább a szót, nézzük, mivel örvendeztetett meg bennünket a koreai gyártó a Galaxy S III személyében, hogy aztán mindenki eldönthesse, beváltotta-e a kütyü a hozzá fűzött reményeket.

A 136,6 x 70 x 8,6 milliméteres kütyü 133 grammot nyom, házát karcálló műanyag alkotja. Az előlap nagyját a 4,8 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású, PenTile mátrixos Super AMOLED érintőképernyő teszi ki, melyet igen vékony káva vesz körül, így a gyártó elegánsan kordában tudta tartani a telefon méreteit. A Gorilla Glass 2-vel fedett megjelenítő alatt – a pletykáknak megfelelően – megtaláljuk a fizikai home gombot, amit két oldalról egy-egy kapacitív érintőgomb (menü, vissza) kísér.

Az Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich operációs rendszert futtató masinán debütált a koreaiak saját felhasználói felületének új, a természet elemit megelevenítő verziója, a TouchWiz 4.0 Nature UX. Ez nem minden, számos újdonsággal próbálták emelni a telefon funkcionalitását: ilyen extra például a Smart Stay, mely annyit tesz, hogy az eszköz előlapi kamerájával figyeli szemünket, s csak akkor kapcsolja ki a kijelzőt, ha már nem nézünk rá. Ez jól jöhet, ha például egy hosszabb irományt olvasunk a neten. Itt van még a hat nyelvet (angol, német, koreai, olasz, francia, spanyol) támogató S Voice is, ami lényegében egy Siri utánzat, mely segít könnyen és gyorsan hasznos információkhoz jutni a mindennapokban az által, hogy a mobilunkhoz beszélünk – és az ugyanilyen módon válaszol. A Direct Call jóvoltából egy üzenet elolvasása után elég, ha fülünkhöz emeljük a készüléket, s az máris tárcsázza a feladót. A Buddy Share felsimeri és képes megjegyezni a fotókon, videókon szereplő személyeket, s ha később egyezést észlel, roppant gyorsan meg tudja osztani MMS, vagy e-mail útján az alanyokkal a róluk készült tartalmakat.

A microSIM foglalattal ellátott szerkezetben dolgozó vas igen erős, a híresztelések igaznak bizonyultak. A gép lelke az Exynos 4212 SoC-ra épülő négymagos, 1,4GHz órajelű processzor, melyet Mali-400MP grafikus gyorsító és 1GB RAM egészít ki. Ami a belső tárhelyet illeti, az S III 16, 32 és 64GB-os változatokban kerül piacra, ezek mindegyike bővíthető akár 64GB-os microSD kártyával is. A Samsung és a DropBox megállapodásának értelmében a fentiekhez hozzájön még egy 50GB méretű online tárhely is, mely 2 éven keresztül díjmentesen az S III tulajdonosok rendelkezésére áll.

Az S III-ban találunk WLAN (b/g/n), Blueotooth (4.0), GPS és NFC modult is, utóbbi segít élni a gyors fájlcsere legjobb csatornájával, az S-Beammel. A repertoárból a WiFi Direct, DLNA és WiFi hotspot támogatás sem maradt ki, sőt az újdonság beépített FM rádióval is kecsegtet. Az okostelefon HSPA+ (21/5,76) adatátviteli képességgel és LTE modullal szerelt verzióban is landol a piacon.

A képalkotási képességekért elsősorban egy 8 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi kamera felel, melyet akár hangunkkal is élesíthetünk. A szupergyors működésű egység rendelkezik arc- és mosolyfelismerés funkcióval, de nem hiányzik belőle a képstabilizátor és az 1080p Full HD videorögzítés képessége sem. A kütyü előlapján egy 1,9 megapixeles képalkotó egység figyel, mely alkalmas 720p HD videók felvételére, de fontos szerepe van videocsevegés esetén, illetve a Smart Stay funkció működésében.

A készülék energiaellátását egy 2100mAh kapacitású, vezeték nélkül is tölthető akkumulátor biztosítja. Még nem tudjuk, de kíváncsiak vagyunk, hogy a hatalmas kijelző és a nagyteljesítményű (persze alacsony fogyasztású) processzor mellett meddig képes életben maradni az S III egy töltéssel.

A Samsung Galaxy S III fehér és kék színben kerül az üzletek pocaira, európai megjelenése május 29-re várható. Egyelőre rejtély, hogy mennyit kell majd kicsengetni az újdonságért.

Az egyesült királysági Three-nél már előrendelhető ugyan, de nem derült fény a készülék kártyafüggetlen árára, csak arra, hogy 34 angol fontos havidíjú, korlátlan adatforgalmat tartalmazó csomagban vihető majd haza ingyen. A szolgáltató egy Samsung Smart TV nyereményjátékkal buzdítja a júzereket a masina lefoglalására: aki mától május 30-ig előrendel egy készüléket, lehetősége nyílik megnyerni a 26 Smart TV egyikét.

Te pozitívan, vagy negatívan csalódtál az új Samsung zászlóshajóban? Esetleg pont erre számítottál?

Kulcsszavak: Samsung, Android, Galaxy
Vissza