A Huawei számára fontos kapu Magyarország

Czipperer Dia - 2013. december 3.

A Huawei biatorbágyi logisztikai központját ünnepélyes keretek között megnyitották. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, valamint Zhou Jun, a Huawei Technologies regionális elnöke avatta fel az új magyarországi bázist, amely jelenleg Európában a második legnagyobb.

A Huawei már több mint 8 éve van jelen a magyar piacon, és ez a kapcsolat mára be is érett. Zhou Jun úgy nyilatkozott a mai ünnepélyes megnyitón, hogy „Magyarország fontos kapu a Huawei számára”. Mi sem erősíthetné ezt jobban, mint a mostani ellátó bázis átadása, amely nem csak hazai viszonylatban, de európai szinten is kiemelkedő jelentőséggel bír. 

 

 

Jelenleg Magyarország 45 régiót lát el a Huawei termékeivel, de számuk hamarosan az 55-öt, a központ felfuttatása után pedig a 70-et is elérheti. 

Ez munkaerő növekedéssel is jár: ahogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kiemelte, 2015-re meg szertnék duplázni, azaz 3000 főre kívánják emelni a foglalkoztatottak számát. Egyébként már idén 500 fővel gyarapodhat a munkavállaók száma, amihez hozzájárul a Huawei magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodása is, melynek részeként a vállalat folyamatosan bővíti magyarországi jelenlétét. 

Orbán Viktor egy magyar közmondás köré építette beszédét: „aki mer, az nyer”. Úgy véli, ebben a beruházásban mindkét fél nyert, hiszen mertek nagyot álmodni és bátrak lenni, amikor ez az együttműködés létrejött. Ám a távolabbi jövőre nézve is vannak tervek. Bár, ehhez még sok munka szükséges, de elmondta, hogy reményei szerint hazánk a Huawei egyik innovációs központja lehet majd, s ilyen aspektusban is felkerülhet a vállalat térképére. Szerinte ma csak az nem üzletel a kínai vállalatokkal, aki „szándékosan becsukja a szemét”.

 

 

Az ünnepélyes megnyitó: balra Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság nagykövete,  jobbra Zhou Jun, a Huawei Technologies regionális elnöke

 

Az új központ számokban

Az ünnepélyes megnyitó után – ahol stílszerűen egy Huawei árut bontottak fel a megnyitást szimbólumaként – az új logisztikai központot közelebbről is szemügyre vehettük, amelyet a Huawei a partnerein, a DHL-en és a Westlogon keresztül üzemeltet. A mintegy 1 kilométeres hosszból 700 métert jártunk be. Bár még nem teljesen a Huawei „uralja a területet”, egyre több helyet bérelnek a mintegy 30 ezer négyzetméter alapterületű központban. Ide telepítik át teljes egészében az Üllőn és Budapesten működő szállítási és raktározási tevékenységüket.

 

  

A központ kapacitása 3000 kamion havonta, és a befogadó árukészlet tekintetében is tetemes mennyiségről beszélhetünk. Jelenleg 23 ezer köbméter áru található itt, a maximális befogadóképesség pedig 25 ezer. 

A termékek három típusát tárolják: mikrohullámú, networking (hálózati) és vezeték nélküli kapcsolatot szolgáló berendezések kapnak helyet a 14 emeletes polcokon, melyek magassága egyenként 2,5 méter, súlyuk pedig a 800 kilót is elérheti. Viszonylag rövid ideig, nagyjából egy hónapig van itt egy-egy áru.

 

 

A központban jelenleg 200-an dolgoznak, közülük 25 fehérgalléros, tehát szellemi munkát végző, és 175 kékgalléros, vagyis fizikai munkát végző szak- illetve betanított munkás van – de ez még csak a kezdet.

 

Vissza