Megvenné a T-Mobile-t a japán Softbank

MTI Sajtóadatbank - 2013. december 27.

Egy amerikai műholdas tévészolgáltató is versenyben van, és állítólag jobbak az esélyei, mint a japán banknak.

A japán Softbank távközlési konszern a Deutsche Telekom amerikai mobilszolgáltató leányvállalata a T-Mobile megvásárlását tervezi amerikai érdekeltsége a Sprint közvetítésével - számol be a japán Nikkei gazdasági napilap az ügyhöz közel álló meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A Softbank a 80 százalékos tulajdonában lévő amerikai Sprint Nextel Corp. révén kívánja megvásárolni a rangsorban negyedik amerikai mobilszolgáltatót. Az ügylet értékét szakértők 2 ezer milliárd jenre (20 milliárd dollár) becsülik. A Softbank a 2014-es pénzügyi év áprilisi kezdete előtt szeretné lezárni az akvizíciót.

Az amerikai mobilpiac két legnagyobb szereplője a Verizon Wireless és az AT&T egyenként több mint 100 millió előfizetővel rendelkezik, míg a Sprint 55 millióval. A T-Mobile US megvásárlásával a Sprint előfizetőinek a száma is megközelítené a 100 milliót.

A Reuters hírügynökség múlt heti információi szerint a T-Mobile US megvásárlása iránt az amerikai Dish Network Corp. műholdas tévészolgáltató vállalat is érdeklődik. Belső értesülések szerint az első tapogatózó jellegű tárgyalásokra már sor került a felek között.

A Nikkei beszámolója szerint a tárgyalások a Softbank és a Deutsche Telekom között viszont már a végső stádiumban vannak. A Softbank az értesülések szerint Sprint részvényeket kínált fel a T-Mobile US részvényei ellenében, a DT viszont készpénzben szeretné lebonyolítani az üzletet. A Bloomberg hírügynökség a hét végén úgy értesült, hogy a Softbank tulajdonosa Szon Maszajosi tárgyalásokat folytat a Credit Suisse Group AG, a Mizuho Bank Ltd, a Goldman Sachs Group Inc és a Deutsche Bank AG pénzintézetekkel a kivásárlás finanszírozását biztosító hitelkeretről.

A Sprint már tett egy kísérletet 2011-ben a T-Mobile US megvásárlásra az amerikai versenyhatóságok azonban az üzletet megakadályozták. Piaci megfigyelők szerint a Dish kivásárlási ajánlata nagyobb eséllyel venné az amerikai versenyfelügyeleti akadályt, mint a Softbanké.

 

 

 

[forrás: Privátbankár, MTI]

[fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg]

Vissza