Mobilalkalmazás segít az eltűnt személyek megtalálásában

Kütyü Magazin - 2014. április 29.

A Mentőkutyák Világnapján mutatta be a Telenor és a Magyar Vöröskereszt azt az új okostelefon alkalmazást, mely újszerű megközelítéssel segíti az eltűnt személyek felkutatását, a szakemberek munkáját és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek koordinációját. Az appot Aqua, a világbajnok mentőkutya és társai a gyakorlatban is tesztelték.

Az eltűnt személyek felkutatásában eddig példa nélküli hatékonyságot biztosító alkalmazás a Telenor és a Magyar Vöröskereszt stratégiai együttműködésének keretében született meg. A fejlesztés egy okostelefonon futtaható koordináta-jeladó alkalmazás, melyet az eltűnt személyek keresésére szerveződő, szakemberekből és – akár nagyszámú – önkéntesekből álló csapatok használhatnak.

A rendszerhez csatlakozott okostelefonokat a kutatást vezető szakemberek egy számítógép térképén követhetik, így szakmailag megfelelő módon, nagy hatékonysággal vizsgálhatnak át jelentős nagyságú területeket is. Az eddig ismert megoldásokkal szemben az új megoldás nagy előnye, hogy nem igényel extra, a mentőkutyák hámjára kapcsolt jeladó eszközöket, így komoly beruházástól kíméli meg a szervezetet, egyúttal tetszőleges számú önkéntes kutató csatlakozását teszi lehetővé. 

Korábban a Telenor segítségével valósult meg az a mobilalkalmazás is, amely a Magyar Vöröskereszt számára lehetővé teszi a mentési, kárfelmérési, segélyezési adatok azonnali központi feldolgozását, elosztását, és a helyszínen dolgozó munkatársak folyamatos, gyors tájékoztatását, ezzel új alapokra helyezte a szervezet katasztrófa-válaszadási munkáját.

Az új fejlesztést a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő, Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat mentőkutyás egységei és a Magyar Vöröskereszt önkéntesei egy eltűnt gyermek felkutatását szimuláló gyakorlaton mutatták be. Az apropót az adta, hogy 2008 óta minden évben, április utolsó vasárnapján van a Mentőkutyák Világnapja. A szakemberek ezzel a bemutatóval szerették volna felhívni a figyelmet a négylábú hősökre is, akiknek az eltűnt személyek sok esetben az életüket köszönhetik. 

A Vöröskereszt egyik legfontosabb mozgatórugói világszerte az önkéntesek. Ez az alkalmazás azért is nagyszerű, mert pont őket, a helyismerettel rendelkező önkénteseket tudja megfelelő módon aktivizálni, segítve a személykeresést végző hivatásos és specializálódott szervezetek (rendőrség, kataszrófavédelem, kutató-mentők) és keresésben nélkülözhetetlen mentőkutyák munkáját” – hívta fel a figyelmet Balázs László, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-válaszadási referense, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat vezetője. „A helymeghatározáson alapuló alkalmazás segítségével nyomon követjük a keresésben résztvevők mozgását, látjuk a már átvizsgált területeket és egy gombnyomással jelezhető, ha megvan a keresett személy” – tette hozzá. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a Mentőkutyák Világnapján azon négylábú hősök előtt is tisztelegünk, akik már nincsenek közöttük.

A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség – (International Rescue-Dog Organization – IRO) 40 ország, 117 mentőkutyás egységét tömöríti, melynek Magyarország is tagja. A kutatás-mentési technológia fejlődése ellenére mentőkutyák továbbra is nélkülözhetetlenek egy-egy katasztrófahelyzet vagy eltűnt személy keresése során.

A világon több ezer mentőkutya van, aki az IRO (International Rescue-Dog Organization) vizsgarendszerében eredményes vizsgát tett, de az közülük csak pár száz mentőkutya rendelkezik azzal a legmagasabb szintű MRT (Mission Readiness Test) minősítéssel, amivel a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat tagjai Aqua és Liza. Rajtuk kívül még két magyar mentőkutyának van ilyen vizsgája.

A hazai mentőkutyák éves szinten több száz esetben segítik az eltűnt, romok alatt rekedt emberek kutatását valamint sok esetben egy-egy bűnügy kapcsán a rendőrség munkáját is nagyban megkönnyítik. 

A kutatás-mentési bemutató végén a kutyusok a Telenor ajándékával, egy hatalmas kutyakeksszel ünnepelhették meg a Mentőkutyák Világnapját, amit a légimentők repítettek a helyszínre, ezzel is tisztelegve a négylábú hősök előtt.

 

 

Vissza