Bemutatkozott a Galaxy Note 4

Farkas Norman - 2014. szeptember 3.

A Samsung mai Unpacked eseményén, az IFA 2014 keretein belül mutatta be legújabb óriásmobilját, a Galaxy Note 4-et. A készülék hardveres és szoftveres frontos is sokat fejlődött elődjéhez képest, de a legnagyobb előrelépést dizájnjában, illetve anyaghasználatában fedezhetjük fel.

Sokak számára talán nem meglepő, hogy a ma délután bemutatkozott a Samsung Galaxy Note sorozat legújabb, immár negyedik tagja. A 2011-es IFA kiállításon elrajtolt szériával anno új kategóriát teremtett a dél-koreai gyártó, hiszen az első Note igencsak nagy mobilnak számított a maga 5,3 colos kijelzőjével, ugyanakkor extra lehetőségeket kínált a hozzá tartozó kapacitív toll jóvoltából. Azóta több gyártó előrukkolt egy-egy hasonló megoldássál, és egyre több felhasználónak sikerült megbarátkoznia az okostelefon/tablet hibridekkel, azaz phabletekkel.

A Galaxy Note 4 magában hordozza mindazon előnyöket, amikkel elődeiben találkozhattunk, s egy sor hardveres és szoftveres újítást is tartalmaz a felhasználók örömére. Nézzük szépen sorjában, mit hozott össze a Samsung!

Dizájn

A Note 4 a gyártó új dizájnirányzatát követi, amelynek szépségével már a Galaxy Alphánál is találkozhattunk. Bár az anyaghasználat aktív szereplője maradt a műanyag (a hátlap például „bőrszerű” polikarbonát), a telefon kerete minőségi alumíniumból készült, ami sokat dob a minőségérzeten. A jó benyomást erősítik a barátságosan lekerekített sarkok, melyek kellemes fogást is biztosítanak.

Bár a kijelző mérete (5,7”) nem változott a Note 3-éhoz képest, az újdonság 2,3 milliméterrel hosszabb és egy nagyon picivel szélesebb lett elődjénél. Talán a kényelmes használat jegyében döntött úgy a cég, hogy nem farag le a telefon kereteiből, hiszen a korábbi Note modellek egyre nagyobb kijelzővel (5.3 > 5.5 > 5.7), mégis egyre kisebb méretben jelentek meg.

Az új óriástelefon a megszokott fekete és fehér árnyalatok mellett rózsaszín és bronzos arany színekben lesz elérhető.

Hardver

A Galaxy Note 4 két változatban kerül piacra. Az egyik kiadás Dél-Koreában hódít majd, a másik pedig a nemzetközi piacokon (többek között például nálunk) lesz elérhető. Ezek csak SoC tekintetében különböznek; míg előbbiben a Samsung nyolcmagos Exynos 5433 chipsete dolgozik négy 1,9GHz-es és további négy 1,3GHz-es maggal, addig utóbbiban a Qualcomm Snapdragon 805 nevű chipje látja el a számítási feladatokat 2,7GHz-es órajelen pörögve, 600MHz-es Adreno 420 grafikus gyorsító társaságában. Mindkét kiadásban 3GB RAM és 32 vagy 64GB tárhely található – utóbbit maximum 64 gigás memóriakártyákkal bővíthetjük.

Ahogy a dizájnnál már utaltunk rá, a telefon előlapját egy 5,7 hüvelykes kijelző uralja, amiről azt érdemes tudni, hogy 2560 x 1440 pixel, azaz QuadHD felbonzású és a Super AMOLED technológiát képviseli. Élénk színekkel, igazi feketével és részletgazdag képpel kecsegtet.

A készülék hátlapján egy 16 megapixeles, „okos optikai képstabilizátorral” felszerelt kamerát találunk LED villanó, UV fényérzékelő és egy pulzusmérő társaságában. A lepattintható hátlap alatt egy 3220mAh kapacitású akkumulátor rejtőzik.

Előre egy f/1.9 apertúrájú lencsével szerelt – így gyenge fényviszonyok között is jól teljesítő – 3,7 megapixeles „szelfi kamera” került, mely kapott egy úgynevezett „wide selfie” módot is, ami lényegében egy három képből álló panorámaképszerű szelfi rögzítését teszi lehetővé.

Jó hír, hogy a Galaxy S5-höz hasonlóan a Note 4 is rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, az viszont kevésbé üdvös, hogy a tavalyi Note-ban alkalmazott USB 3.0 csatlakozót lecserélték USB 2.0-ra. A visszafejlődés oka vélhetően a kihasználatlanságban rejlik, azaz a Note 3 felhasználók nem igazán aknázták ki a gyorsabb adatátvitelt nyújtó technológiát.

Említést érdemel, hogy a készülék három mikrofonnal van ellátva, melyek a hatékony zajszűrést szolgálják, aminek köszönhetően remek minőségben készíthetünk hangfelvételeket.

Szoftver

A készülék fedélzetén az Android 4.4 KitKat operációs rendszer fut, természetesen a Samsung saját kezelőfelületével átszőve. A Note 4-en igazából ugyanaz az UI fogad bennünket, mint a Galaxy S5-ön, leszámítva az S Pen kapacitív toll használatához fűződő extrákat, amelyek a Note 4 sajátjai. Apropó S Pen! A Samsung kicsit finomított a tollon, konkrétan megduplázta annak érzékenységét, így az már képes felismerni, hogy írunk, vagy rajzolunk-e vele.

Visszatérve a szoftverhez és az appokhoz, több érdekes fejlesztést is találunk. Az egyik a Snap Note nevet viseli és a lényege, hogy bármilyen jegyzetet (pl. egy papírfecnire írt listát, vagy aláírást) lefényképezve másodpercek alatt digitális jegyzetté alakíthatunk, és kedvünk szerint szerkeszthetjük is. Hasonlóan praktikus a Smart Select mód, amellyel az S Pent is segítségül hívva több képet jelölhetünk ki a galériában, vagy az ujjunkkal való bűvészkedés nélkül jelölhetünk ki sorokat a szövegben.

Elérhetőség

A Samsung októberre ígéri a Galaxy Note 4 megjelenését, de az óriásmobil várható áráról egyelőre nem árult el információt.

A készülék nem érkezik egyedül, hiszen az ősz későbbi részében az oldalán hajlított kijelzővel felszerelt Galaxy Note Edge (lent) is elérhető lesz. A futurisztikus készülék – extra megjelenítő felületét leszámítva – egyébként nem sokban különbözik a Galaxy Note 4-től.

Galaxy Note Edge

 

A Samsung Galaxy Note 4-hez és Note Edge-hez kapcsolódó sajtóközleményt a készülékek angol nyelvű specifikációjával együtt a következő oldalon találod.

 

Vissza