Évente majdnem 200 ezer mobiltelefont felejtenek a londoni taxikban

MTI Sajtóadatbank - 2014. október 11.

Évente majdnem 200 ezer mobiltelefont felejtenek a londoni taxik hátsó ülésén - derült ki az ESET felméréséből.

Az ESET biztonságtechnikai cég felmérése 300 londoni taxis bevonásával készült. Az eredmények szerint a sofőrök évente átlagosan nyolc készüléket találnak az autójuk hátsó ülésén. Az elhagyott mintegy 190 ezer telefon nagyjából felét semmilyen biztonsági kód sem védi, vagyis a tulajdonosok magánjellegű adataihoz szabadon hozzáférhetnek a megtalálók.

 


 

"Ma már rengeteg dologra használjuk a mobiltelefonunkat, legyen szó internetes banki ügyintézésről vagy a vállalati e-mailfiókhoz való hozzáférésről, és nem akarjuk, hogy a készülékünk illetéktelen kezekbe kerüljön" - mondta Mark James, a cég munkatársa. "Tanulmányunk szerint azonban annak ellenére, hogy a sajtó kiemelt figyelmet szentel a kiberbűnözés veszélyének, a fogyasztók még mindig nem tekintenek magukra valós célpontként. Ez azonban naiv és helytelen hozzáállás" - tette hozzá.

A készüléktulajdonosak számára a jelszóhasználat kellene, hogy legyen a minimális biztonsági intézkedés - vélekedett. A megkérdezett taxisofőrök majdnem harmada mondta, hogy megpróbálna belenézni az autója hátsó ülésen talált telefonba - idézte a felmérés eredményeit a London Evening Standard című brit lap internetes oldala.

Nem csupán mobiltelefonokat felejtenek az utasok a brit fővárosban furikázó taxikban. Tavaly egyebek közt egy felfújható banán, egy kutya, egy NATO-vezető aktatáskája, 400 csomag zseléscukor és - különböző értékpapírok formájában - 100 ezer font került elő a hátsó ülésekről.

 

 

Vissza