Huawei: nem éri meg a mobilok aksiját 4K kijelzővel terhelni

Farkas Norman - 2015. február 3.

A kínai gyártó mobil részlegének feje elmondta, hogy a nagy felbontású kijelzők bevetése komoly kompromisszumokat igényel az okostelefonok üzemidejére vonatkozóan, ezért egyelőre nem tervezik 4K megjelenítővel szerelt készülékek piacra dobását.

Nem találkozhatunk egyhamar 4K (3840 x 2160 px) kijelzővel megáldott Huawei csúcsmobilokkal az üzletekben, ugyanis a vállalat szerint nem éri meg ilyen hatalmas felbontású, energiaigényes paneleket bevetni addig, míg nem állnak rendelkezésre olyan akkumulátorok, melyek számára nem jelent komoly kihívást azok kiszolgálása.

Kevin Ho, a Huawei mobil részlegének elnöke elmondta, hogy a 4K kijelzők rengeteg energiát fogasztanak, és míg a velük felszerelt mobilok üzemideje csak fél napra tehető, addig a 2K felbontású megjelenítőkkel ellátott készülékeké hasonló kapacitású akkumulátor mellett könnyedén elérheti az egy-másfél napot is. Mivel a 4K panelek négyszer annyi képpontot jelenítenek meg, mint Full HD (1920 x 1080 px) társaik, ezért energiaigényük 4-szer, vagy akár 8-szor is magasabb lehet, s emiatt használatuk komoly kompromisszumokat hordoz magában. A vezető arra is kitért a 4K kijelzőkkel szembeni érvelésében, hogy méretes megjelenítők (és eszközök) esetében szembetűnőek a hatalmas felbontás előnyei, addig a kompakt, 5-6 hüvelykes kütyüknél alig észlelhető a különbség a 2K és a 4K felbontás között.

Kemény érvei ellenére Ho azt is elárulta, hogy nem teljesen zárkózik el a 4K panelek használatától. Amennyiben nem jár túl sok megalkuvással és a szemmel látható előnyökkel kecsegtet az efféle kijelzők alkalmazása, találkozhatunk velük a Huawei eszközeiben. A mérlegelés viszont még folyik.

 

 

[Forrás: GSM Arena]

Kulcsszavak: stratégia, 4K, Huawei
Vissza