Az Apple zsebében az okostelefon profit jelentős része

Czipperer Dia - 2015. február 27.

Vitathatatlan az Android első helye az okostelefon piacon. A több mint 80%-os elterjedtség nyomába sem érhet az iOS. Viszont, ha a bevételeket vesszük szemügyre, más a helyzet.

A két nagy rivális mobil operációs rendszer, az Android és az iOS uralja szinte teljes egészében a piacot. A tavaly év végi adatok szerint a forgalomban lévő eszközök 96,3%-án a két rendszer valamelyike teljesített szolgálatot, nem sok helyet hagyva ezzel a konkurenciának.

Az Android elsöprő fölénye az elterjedtség tekintetében kiemelkedő, ugyanakkor egyáltalán nem meglepő, hiszen számos gyártó eszközei Android rendszerrel a fedélzetükön kerülnek forgalomba, miközben az iOS kiváltsága a mobiltelefonok közül csak az iPhone-oknak adatik meg.

Bár az Android népszerűsége és előnye az iOS-szel szemben egyértelmű, A Strategy Analytics adatai alapján a profit nagy részét mégis az Apple rendszere zsebeli be, nem pedig a rivális Android.


Az adatok szerint már 2013-ban is így állt a helyzet, tavaly év végén pedig még inkább az Apple felé billent a mérleg nyelve (lásd az ábrán). Az elemzőcég szerint a hardverpartnerek gyenge profitja aggodalomra adhat okot a Google számára, ugyanis szerintük, ha a jövőben sem tudtak profitot termelni az Android ökoszisztémából, olyan alternatív platformok után nézhetnek, mint például a Microsoft, a Tizen vagy a Firefox.

 

 

Forrás: GSMArena.com

Vissza