Hogyan törölhetjük a Facebook profilunkat?

Vértes Judit - 2015. május 7.

Nem lehetetlen megszabadulni feleslegessé vált Facebook profilunktól. Néhány lépéssel végleg eltűnhetünk a közösségi hálóról.

Ha a közösségi oldalakról van szó, a Facebook elsőként jut eszünkbe. Több mint egymilliárd felhasználóval nem lehet figyelmen kívül hagyni. De sokszor igen addiktív lehet, és úgy érezhetjük, nem tudunk normális életet élni, minden percben az üzeneteket és kommenteket lessük.

Sok oka lehet annak, hogy valaki törölni akarja magát a Facebookról. Lehet, hogy elege van a sok tökéletes életből, amit ott lát, vagy az állandó üzenetekből.

Ez azonban nem is olyan egyszerű. Ha minden nyomot el akarunk törölni magunk után, követni kell az alábbi műveletsort.

Figyelmeztetés: Ha végleg törli magát valaki a Facebookról, soha többé nem tudja majd visszahozni az ott lévő tartalmakat. Ezért ha csak egy kicsit is bizonytalanok vagyunk, akkor válasszuk inkább a deaktiválást a végleges törlés helyett.

Ha nem tudunk dönteni, elolvashatjuk, hogyan érzik magukat azok, akik már törölték a Facebookról magukat.

1. Bejelentkezés

Ahhoz, hogy töröljük magunkat, először be kell jelentkeznünk. Ha elfelejtettük a jelszavunkat, kérjünk újat.

2. Fontos adatok mentése

A bejelentkezés után érdemes lementeni a számunkra fontos tartalmakat, így nem fogjuk sajnálni azok elvesztését. Klikkeljünk a jobb felső sarokban lévő háromszögre, és a legördülő menüből válasszuk a Beállítások funkciót.

Ebben a menüben van egy olyan opció, hogy „Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról”.

A következő oldalon klikkelj az „Archiválás indítása” gombra, és erősítsd meg a kérést. A Facebook létrehoz egy zip fájlt az adatokból, és elküldi e-mailen, illetve letölthető az oldalról is. Egy percet kell várni, frissíteni az oldalt, és megjelenik a letöltéshez szükséges link. A művelet befejezéséhez meg kell adni a Facebook jelszót.

3. A Tevékenységnapló törlése

Ez a lépés nem szükséges, de ha szeretnénk, törölhetjük a korábbi tevékenységeinket, kommenteket, lájkokat, de a személyes üzenetek megmaradnak.  

Az adatvédelmi beállítások legördülő menüből kell kiválasztani a „További beállítások megtekintése” opciót.

 

A következő oldalon ki kell választani a „Tevékenységnapló használatát”, és megjelenik a tevékenységnapló. A tevékenységeket egyesével lehet törölni a jobb felső sarokban található ceruzára klikkelve.

 

4. Alkalmazások törlése

Ez a lépés nagyon fontos, törölni kell a kapcsolatot minden olyan alkalmazással, amire a Facebookon keresztül jelentkeztünk be. Ezáltal nem tudjuk automatikusan használni az alkalmazást.

De a megosztott tartalmak valószínűleg megmaradnak az alkalmazás adatbázisában, ahhoz, hogy ezeket is töröljük, fel kell venni a kapcsolatot az alkalmazás készítőivel.

Az alkalmazások eltávolításához a háromszögre klikkelve lenyíló menüből válasszuk a Beállítások opciót.

A következő oldalon a bal oldali oszlopban válasszuk az Alkalmazások menüpontot, és megjelennek a Facebook fiókunkkal kapcsolódó alkalmazásaink.

 

Az alkalmazással való kapcsolat megszűntetéséhez az ikon melletti x gombra kell kattintani, majd a Törlés megerősítését választani. Az eltávolítás megerősítését kérő ablakban lehetőség van bejelölni azt az opciót, hogy töröljük az alkalmazásbeli tevákenységeinket is, ez esetben a törlés hosszabb ideig is eltarthat. 

Minden egyes alkalmazást egyesével kell törölni.

5. A Facebook profil végleges törlése

Ha minden nyomot töröltünk, elérkezett az idő a Facebook oldal törlésére. Ez azonban nem is olyan egyszerű.. Nem könnyű eljutni a „Törlés” oldalra. A Facebook nem szereti, ha elhagyják. 14 napig tart amígy a profilunk véglegesen visszavonhatatlanul törlődik.

Először is rá kell keresni a törlés oldalra valamelyik keresőben, de ezen a linken is elérhető. Klikkelni kell a Fiókom törlése gombra, ott megadni a jelszót, megoldani egy capthchat, majd az OK gombra klikkelve megkezdődik a 14 napos törlési folyamat.

Vigyázni kell, hogy ezalatt az idő alatt semmilyen formában ne lépjünk be a Facebook oldalunkra, se mobil eszközről, se valamilyen alkalmazással (ezért volt fontos törölni az alkalmazásokkal való kapcsolatot.). Ha véletlenül mégis újra belépünk, még egyszer ki kell tölteni a törlés oldalt.

14 nap van tehát meggondolni, tényleg törölni akarjuk-e magunkat a közösségi oldalról. De ha legyőzzük az elvonási tüneteket, lehet, hogy egy új közösségben találjuk magunkat. 
 

 

 

 

Kulcsszavak: Facebook, Profil, törlés
Vissza