Nagy teljesítményű, DX zoom objektív a Nikontól – AF-S DX NIKKOR 16–80mm f/2.8–4E ED VR

Kütyü Magazin - 2015. július 2.

A Nikon ma bemutatta nagy teljesítményű DX formátumú zoom objektívjét. A legmodernebb technológiát kompakt méretben kínáló NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 objektív az igényes felszerelést kedvelő fotósok igényei szerint készült.

Új zoom objektívet mutatott be a Nikon. A modell fejlett funkcionalitású, mégis kompakt, mindössze 480 g tömegű, biztosítja a fényképezőgép egyensúlyát. A széles, 16–80 mm-es gyújtótávolság-tartományú objektív az átfogó tájképektől a bensőséges hangulatú portrékig mindenféle felvétel elkészítésére alkalmas.

A nagy fényerejű, f/2,8–4 tartományú rekesz kimondottan előnyös választás gyenge fényben történő használathoz, a Nikon kiváló teljesítményű, négyfokozatú rázkódáscsökkentő funkciója pedig hosszú záridő használata mellett is éles képeket garantál. Ez az első olyan DX-formátumú objektív, amely a Nikon legújabb, professzionális technológiái közül többet is felvonultat: ilyen például az elektromágneses írisz vagy a fluor védőbevonat. Emellett ez az első olyan DX-formátumú objektív, amelyet a Nikon híres Nanokristály bevonata véd. 

A sokoldalú, 5x zoom 24–120 mm-nek megfelelő tartományt fog át teljes képes formátumban, a gyors maximális rekeszállítás pedig még több fényképezési lehetőséget teremt. A zoomtartomány nagy látószögű és telefotó tartományában egyaránt elérhető a kellemes mértékű háttérelmosódás, és gyenge fényben is éles, a háttértől tisztán elkülönülő témájú képek készíthetők. Ezenkívül minimális fókusztávolságban akár 0,35 m közelségben lévő téma is fényképezhető.

Az elektromágneses írisz pontosabb expozíciót tesz lehetővé, különösen a magas képkockasebességgel készített felvételek esetében. A Nikon fluor védőbevonata nemcsak aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket – méghozzá a képminőség feláldozása nélkül –, de az objektívlencse üvegfelületének karcolásmentes tisztítását is megkönnyíti. Emellett ez az első olyan DX-formátumú objektív, amelyet a Nikon nanokristály bevonata véd.

Halk működés

A NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 objektív a Nikon legújabb generációjú rázkódáscsökkentő technológiáját kínálja. Ez akár négy lépésközzel hosszabb záridejű fotózást is lehetővé tesz anélkül, hogy a fényképezőgép rázkódásából származó elmosódás jelentkezne a képen. A halk működésű VR két üzemmódot kínál (a Normal (Normál) mód az általános kézben tartott fényképezésnél segédkezik, míg az Active (Aktív) mód a mozgó járműveken tapasztalható mechanikai rezgések hatását csillapítja), valamint automatikus állványészlelési funkcióval is rendelkezik az objektív.

Míg a VR az elmosódásmentes képekről gondoskodik, a kompakt Silent Wave Motor (SWM) technológiával a teljes zoomtartományban halk és pontos automatikus élességállítás érhető el, ami mozgóképek rögzítésekor lehet igen hasznos. Az élességállítás szempontjából kritikus pillanatokra pedig ott a zökkenőmentesen használható, a kézi élességállítást lehetővé tevő M/A élességállítás-kapcsoló.

Magas szintű optikai teljesítmény

E nagy felbontású, DX formátumú, a digitális tükörreflexes fényképezőgépek teljesítményének maximális kiaknázására készült objektív fejlett optikája 17 darab, 13 csoportba rendezett elemből áll. A nanokristály bevonat és a fluor bevonatú védő üvegelem mellett három aszferikus lencse, valamint négy extra-alacsony szórású (ED) üvegelem található benne. A legkülönfélébb fényviszonyok mellett, a teljes zoomtartományban magas kontrasztú, szellemképtől, tükröződéstől és torzítástól mentes képeket biztosít.

Az objektív tartozéka egy külön erre a formára tervezett HB-75 típusú bajonettzáras napellenző.

 

 

Kulcsszavak: zoom, objektív, Nikon
Vissza