Büntetni szeretnék Új Zélandon az okosóra viselését vezetés közben

Vértes Judit - 2015. július 7.

Mindannyian tudjuk, hogy a telefon használata vezetés közben veszélyes és illegális. De mi a helyzet az okosórákkal és más okoseszközökkel? Az Új-Zéland-i közúti biztonsági tanács tagjai szerint az okosórák viselését is tiltani kellene.

Új Zélandon szeretnék kiiktatni az okosórák viselését vezetés közben. Caroline Perry, a közúti biztonsági szervezet szóvivője szerint bármilyen figyelemelvonás a kormánynál tragédiához vezethet. Az okosórák és más viselhető technológia nagyon megzavarhatja a koncentrációt vezetés közben. Az Új-Zéland-i törvények tiltják az okostelefonok használatát vezetés közben, de nem tartoznak a tiltott eszközök közé az Apple Watch, illetve más hasonló okosórák.

Perry reméli, hogy ez változni fog, de addig is, azt javasolja az autóvezetőknek, hogy ne viseljék az eszközt vezetés közben, hanem vegyék le, tegyék el a táskájukba, mert használatuk éppoly veszélyes, mint a telefonálás.

Vannak azonban az okosóránál veszélyesebb eszközök is: egy nőt 2013-ban azért büntettek meg, mert Google Glass volt rajta vezetés közben. A büntetést végül visszavonták, mert az eszköz nem volt bekapcsolva, de egyértelmű, hogy használata veszélyesebb, mint a telefoné. A törvényeknek utol kell érni a technológia fejlődését.
 

 

Forrás: Ubergizmo.com; kép: gentlemansgazette.com

Vissza