Philadelphiában eltűnt hitchBOT, a stoppos robot

Vértes Judit - 2015. augusztus 6.

Stoppolni veszélyes, pláne egy robotnak. Kanada, Németország, Hollandia után az Egyesült Államokban utazott autostoppal hitchBOT, a kifejezetten stoppolásra fejlesztett robot. Philadelphia közelében azonban ismeretlen személyek ismeretlen okból tönkretették.

Egy kanadai kutatócsoport által alkotott robot, hitchBOT célja az volt, hogy javítsa az emberek robotokhoz való hozzáállását. A robot stoppal járta végig Németországot, Hollandiát, Kanadát. Philadelphia közelében azonban valaki tönkretette és kiszedte az alkatrészeit, így a készítői nem tudják beazonosítani a helyét.

A gyerekméretű robotot részben szociológiai kísérlet céljából fejlesztették, megnézzék, hogyan boldogul a humanoid világban. Dr. Frauke Zeller, a robot egyik alkotója elmondta egyfajta találkozása ez a művészetnek és a technológiának. A hitchBOT egyedül nem tudott mozogni, teljesen az emberek jóindulatára volt bízva, az ő segítségükkel utazott.

A robot rendelkezett beszédfelismerő szoftverrel, egyszerű beszélgetést tudott folytatni útitársaival, illetve ha lemerülőben volt, megkérte őket, hogy csatlakoztassák a töltőhöz. A beépített GPS segítségével lehetett követni az útját, illetve 20 percenként fotókat is készített, melyeket megosztott rajongóival.

A hitchBOT Egyesült Államokbeli utazása július 17-én kezdődött, Marbleheadben. Innen Bostonba ment, a Red Sox baseball mérkőzésre. Szombaton azonban szomorú véget ért az utazása, mert valaki lefejezte és kivette belőle az összes elektronikai alkatrészt.

A készítők kaptak egy képet a tönkretett robotról, de nem tudták beazonosítani a helyét. Nem tudják ki és miért tette. Zeller elmondta, nem keresik az elkövetőket, csak azokat a gyerekeket és rajongókat sajnálják, akik követték a robot kalandjait a közösségi oldalakon.

„Néha rossz dolgok történnek jó robotokkal” – jelent meg a hitchBOT Twitter oldalán a búcsúüzenet.

 

Forrás: Techspot.com

 

Kulcsszavak: utazás, robot
Vissza