Prémium kompakt Sony fényképező – RX1R II

Kütyü Magazin - 2015. október 22.

A Sony bemutatta az elismert Cyber-shot RX kompakt fényképezőgépek legújabb darabját, a full frame-es RX1R II-t (DSC-RX1RM2-es modell). A masina kompakt kialakítása ellenére a prémium eszközök sorát erősíti.

A Sony bejelentette az új, tenyérnyi RX1R II fényképezőgépet. Csatlakozva a világ legkisebb full frame fényképezőgép családjához tartozó RX1 és RX1R típusokhoz, az új RX1R II a legjobb képminőséget biztosítja a Sony kompakt fényképezőgépei közül. Ez főként az új fényképezőgép 42,4 MP-s nagy felbontású képérzékelőjének köszönhető, amelyet párosítottak egy hatalmas rekesszel és rögzített gyújtótávolságú ZEISS Sonnar T 35 mm-es F2 lencsékkel. Mindezt pedig úgy finomhangolták, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki belőle.

Az új modellnek 30%-kal jobb az AF reakcióideje a díjnyertes RX1-hez képest, és a világ első állítható aluláteresztő szűrőjével is rendelkezik. Ennek három beállítása van, az „off”, a „standard” és a „high” a felhasználók kényelmét szolgálja az aluláteresztő szűrős képek korrekciójánál. Szintén kapott egy kényelmesen visszahúzható XGA OLED képkeresőt a szemmagasságban történő fényképezéshez, ami csak minimális méretbeli változtatást hozott elődeihez képest.

Magas minőségű képek

Az új RX1R II fényképezőgépet egy hátulról megvilágított, 35 mm-es full frame Exmor R CMOS képérzékelővel látták el, amely megközelítőleg 42,4 valódi megapixelt tartalmaz, erőteljes BIONZ X képfeldolgozó processzorral párosítva. Ennek köszönhetően a képek nagyobb felbontást és érzékenységet érnek el, széles dinamikatartományban (ISO 100-25600, bővíthető 50-102400 értékig). A képérzékelő hátulról megvilágított szerkezete bővített áramkörrel és vörösréz huzalokkal gyorsabb információáramlást és körülbelül 3,5-ször gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint az eredeti RX1R, ezzel nagy sebességű teljesítményt biztosítva.

Kifejezetten a képérzékelőhöz készült a nagy rekeszű 35 mm-es F2 ZEISS Sonnar T lencse, mely biztosítja a rendkívüli élességet a képek közepétől egészen a sarkokig. Az objektívhez tartozik egy egyedi Macro rekeszszerkezet, így az objektívtől csupán 14 cm-re lévő tárgyakra is fókuszálhatunk. Kilenc rekeszlemezzel rendelkezik, így egyenletes képeket készíthetünk, akár a hátteret szeretnénk lágyítani, akár ’bokeh’ hatást kívánunk elérni a leggyakrabban használt rekeszállásokban.

Az új fényképezőgép másik egyedi erőssége a rögzített kivitelezésű objektív, amely lehetővé teszi a képérzékelő és a lencsék lehető legoptimálisabb elhelyezését, így biztosítva a rendkívül nagy felbontást. Minél közelebb van a két elem egymáshoz, annál nagyobb szögben hatol át a fény a lencséken, és éri el a képkeresőt a részletgazdag és nagy felbontású képek létrehozásához. Ezenkívül a cserélhető objektíves fényképezőgépeknél általában használt redőnyzár helyett az RX1R II-ben központi zár található 1/2000 másodperces vakuszinkronnal, jelentősen lecsökkentve a váz méreteit.

Az új RX1R II tömörítetlen, 14-bites RAW képalkotást is kínál, ezzel maximálisan kihasználva a nagy átfogású képkereső előnyeit, miközben tömörített formátumot is támogat.

Nagy sebességű AF

Az RX1R II modell az első a Sony elismert RX sorozatú kompakt fényképezőgépei közül, amelyben megtalálható a Fast Hybrid AF funkció. A fényképezőgép képérzékelője 399 pontos fáziseltolásos AF ponttal dolgozik, melyek a képterület 45%-át fedik le – ez a világon jelenleg a legnagyobb AF lefedettség egy full frame képérzékelőben, – és 25 pontos kontrasztalapú AF ponttal dolgoznak együtt, így a fókuszreakció 30%-kal gyorsabb, mint az eredeti modellnél. Ezenfelül a fényképezőgép olyan fejlett mozgáskövető algoritmust használ, mely magasabb szinten képes követni a mozgó témákat, valamint  AF-C módban  akár fókuszálás után is. AF követés közben 5 képkocka per másodperc sorozatfelvételre is képes.

Az új modell fókuszfejlesztése magába foglalja a többállású Széles, Központi és Rugalmas AF terület beállításokat is, valamint a szemkövető AF-et (Eye AF) és a rögzített AF-et (lock-on AF).

A világ első állítható aluláteresztő szűrője

A digitális fényképezőgépek közül először az RX1R II olyan állítható aluláteresztő szűrőt használ, ahol a fotós manuálisan tudja állítani a felbontás és a moiré hatás mértékét, vagy a zajosodás szintjét a téma igényei szerint.

Az aluláteresztő szűrő három beállítással rendelkezik. Az „off” olyan hatást kelt, mintha nem lenne aluláteresztő szűrő és akkor a legalkalmasabb, amikor a felbontás kerül előtérbe, a „standard” a moiré hatás megszüntetése és a zajosodás között teremt egyensúlyt, míg a „high”, a moiré hatás és a zajosodás kiiktatására fekteti a hangsúlyt. Ennek az egyedülálló funkciónak a segítségével a fotós elérheti a kívánt képminőséget és felbontást, tárgyak fotózásánál a moiré hatást keltő nagy frekvencia esetén is, lényegében két fényképezőt kombinálva – egy aluláteresztő szűrővel rendelkezőt és egy anélkülit – egyetlen testben. Az aluláteresztő szűrős korrekció szintén elérhető, és a különböző beállítások hatásainak összehasonlítására is használható.

Visszahúzható XGA OLED képkereső, dönthető kijelző, HD videó

Az RX1-es szériában egyedülállóan az RX1R II-ben található meg a visszahúzható XGA OLED Tru-Finder, ami egyetlen gombnyomásra felugrik, vagy visszahúzódik. A képkereső ZEISS T burkolatot és négy üvegelemet használ, beleértve a két aszférikus lencsét, melyek együtt dolgoznak a 0.74x-szeres nagyításon és a saroktól sarokig mindenhol tiszta képen, minimális torzulással. Az új fényképezőgép 3.0 típusú, 1,2 millió pontos WhiteMagic LCD kijelzőt használ, ami felfelé 109 fokban, lefelé 41 fokban dönthető, nagyobb fotózási szöget és több pozíciót biztosítva.

Filmkészítés esetén a fényképezőgép fejlett képérzékelője és processzora kivételesen részletgazdag videókat képes készíteni, alacsony zajszinttel. Támogatja a full HD 1920x1080-as videofelvételt, 60 perces, 30 perces vagy 24 perces keretek közt az XAVC S formátum használatával.

Az új RX1R II fényképező Wi-Fi és NFC kompatibilis, valamint tökéletesen működik a Sony PlayMemories Mobile alkalmazással, amely elérhető Android és iOS felületen, ahogy a Sony egyre terjeszkedő PlayMemories Camera Appjai is.

Hamarosan elérhető a PlayMemories Camera Apps „Smart Remote Control” alkalmazásának új változata. Ez lehetővé teszi a távirányítású fényképezést okostelefonon keresztül, valamint továbbfejlesztették a b-idő és sorozatfelvétel funkciót is, hogy illeszkedjen az új fényképezőgéphez. További információk itt találhatók: www.sony.net/pmca.  

Az új Sony RX1R II full frame kompakt fényképezőgép 2015. november végétől lesz elérhető.

 


Vissza