A világ legkisebb színes képe tintasugaras nyomtatóval készült Svájcban

MTI Sajtóadatbank - 2015. december 18.

A világ legkisebb, egy emberi szőrszál keresztmetszetéhez hasonló méretű színes képét sikerült elkészíteni tintasugaras nyomtatóval Svájcban.

A szabad szemmel nem látható, 0,0092 négyzetmilliméteres, 80 x 115 mikrométeres (milliomod méter) nyomtatott kép egy víz alatti jelenetet ábrázol: három bohóchalat egy tengerirózsa tapogatókarjai között.

A miniatürizálási rekord a Zürichi Műegyetem (ETH Zürich) szakembereinek sikerült a miniatűr nyomtatásra szakosodott magáncég, a Scrona részvénytársaság segítségével. Hogy a kép bekerülhessen a Guinness-világrekordok közé, a szakembereknek egy speciális mikroszkóp alatt kellett dolgozniuk.

Mint arról az egyetem a honlapján beszámol, a mikroszkopikus nyomtatvány jó minőségének kulcsa az úgynevezett kvantumpontokban rejlik. Ezek a nanorészecskék nagyságuktól függően tűnnek fel más-más színben.
 

Fotó: Scrona/ETH Zurich


A képhez a lehető legnagyobb precizitással nyomtattak egymásra több rétegben piros, zöld és kék kvantumpontokat, két pixel között a távolság mindössze 500 nanométer (milliárdod méter). A technológiát egyre nagyobb mértékben alkalmazzák laposképernyők előállításánál, ahhoz azonban, hogy széles körben elterjedjen a képernyők és más optikai berendezések gyártásában, még gyorsítani kell a tempón, a rekordapró képecske kinyomtatása ugyanis több óráig tartott.

Vissza