Mesterséges intelligencián alapuló hazugságvizsgálót mutattak be

MTI Sajtóadatbank - 2015. december 31.

Arcfelismerési technológián és mesterséges intelligencián (AI) alapuló hazugságvizsgálót mutattak be kínai tudósok. Az eszköz hagyományos társainál pontosabb eredményeket garantál.

Az új poligráfot mutattak be kínai tudósok. Az eszköz észleli a megfigyelt személy nemét, apró arckifejezéseit, bőrszínét, hőmérsékletét, szívverését és hangjának jellemzőit kamerák és a testtel nem érintkező szenzorok segítségével. Elemzi az emberek gondolatát és hangulatát az összegyűjtött információk alapján. A vállalat a Csungkingi Kínai Tudományos Akadémiai Intézettel és a Sanghaji Csiao Tong Egyetemmel közösen dolgozott a fejlesztésen.

Hszi Cso, a műszert kifejlesztő Cloudwalk Company vezetője elmondta, hogy  hagyományos poligráfok testtel érintkező szenzorokat használnak a vérnyomás, a megfigyelt személy izommozgásainak elemzésére, gyakran azonban nem működnek olyan emberrel szemben, aki profi kiképzést kapott a műszer kijátszására. Annak köszönhetően pedig, hogy az új berendezésnek nincs szüksége fizikai kapcsolatra, alkalmazása során csökken a megfigyelt személy ébersége is.

Az AI Brain nevet viselő új technológia működése hat fő elemre  – arcfelismerésre, hangfelismerésre, jelentéstani felismerésre, alaktani felismerésre, fizikai felismerésre, valamint intelligens döntésre és ellenőrzésre  – épül.

A kutató kiemelte: a műszer napfényben és sötétben egyaránt alkalmazható és sokkal pontosabb eredményeket ér el, mint a hagyományos hazugságvizsgálók.

 

Kép: inventariandochina.com

Vissza