Miképp csökkennek a használt iPhone árak

forrás: Prím Online - 2016. január 31.

Amikor megjelenik egy új iPhone, a régebbi modellek ára elkezd csökkenni. A görbék azonban néha érdekesen viselkednek, az iPhone 6S megjelenése után a használt iPhone 6 az elmúlt végén sokáig tartotta az árát, s árcsökkenésének mértéke csak mostanában érte utol az iPhone 5-öt és és az 5S-t. Ebben az is szerepet játszik, hogy mostanában épp az utóbbi őrzi az árát.

 

Az eBay-en eladott használt iPhonok elmúlt hat havi áralakulását az alábbi grafikonon követhetjük.

Az iPhone 6 árának kéthavi stagnálására nincs más magyarázat, mint az, hogy az iPhone 6S újításai nehezen felismerhetők, nem csak külsőre, de látszólag belsőre sem nagyon különbözik a legújabb iPhone az előző generációtól. Az Apple azonban tudatosan elkezdte reklámozni a különbségeket, és ez a kampány láthatóan elérte a célját, egyre többen döntöttek az upgrade mellett, s az elmúlt két hónapban olyan erős esést produkált a használt iPhone 6 ára, hogy elmúlt félévi árcsökkenésének mértéke utolérte az iPhone-5-ét. Az iPhone 5S-ét pedig elhagyta, mert az 30%-nál lefékeződtt, s Karácsony óta az ár lényegében stagnál.

Ennek oka, hogy az 5S-nél régebbi modellek lassan már (elöregedtek az akkumulátoraik, az újabb iOS rendszerek egyre nehezebben futnak rajtuk) használhatatlanná válnak, ez a készülék viszont gyakorlatilag még mindig közel hasonló felhasználói élményt nyújt, mint a legújabbak. Sőt van, aki ezt a méretet jobban preferálja, mint a hatosokat (vagy pláne a pluszosokat), nem véletlen, hogy az Apple épp az 5S korszerűsítésére készül, ebbe akarja átvinni a 6 és a 6S extráit. Nagyon valószínű, hogy az iPhone 5S árcsökkenésének majd épp az iPhone 5SE megjelnése ad új lendületet, ami márciusra várható.

Vissza