Az LG és a SES megmutatja a 4K High Frame Rate technológia erejét

Kütyü Magazin - 2017. május 24.

Az LG Electronics és a SES az OLED tévék innovatív 4K High Frame Rate — azaz magas képfrissítési rátájú — műsorszórási technológiáját mutatta be a SES Iparági Napok tizedik évfordulóján, Luxemburgban. 

A 4K HFR tartalmakat az ASTRA műholdon keresztül, élőben közvetítették és a HFR szoftver egyik prototípusának segítségével jelentek meg az LG OLED TV-ken. A bemutatón a 4K HFR műsorszórás következő generációs, kiemelkedő képminőségéről saját szemükkel győződhettek meg a látogatók.

A HFR egy olyan új közvetítési technológia, amely akár a tartalomsugárzás maximumát jelentő másodpercenként 120 képkockás képfrissítési ráta (frames per second – FPS) alkalmazásával tovább javítja a 4K Ultra HD képminőséget. A jelenleg elérhető technológiák nagy többsége ezzel szemben csak az 50 FPS rátájú tartalmakat támogatja. A megnövelt FPS ráta főleg a gyors mozgások képi feldolgozása esetén, például spotközvetítéseknél nyújt minden korábbinál élethűbb, akadozásmentes képet, miközben kiküszöböli az olyan, a hagyományos televízióknál tapasztalható képminőségi hibákat, mint amilyen az elmosódás vagy a vibrálás.

Mindeközben a kijelzőgyártók, a globális műsor- és tartalomszolgáltatók már az Ultra HD evolúció második szakaszának megnyitására készülnek a DVB UHD-1 Phase 2 specifikációval, amely a 4K HFR technológiát is tartalmazza. Az UHD-1 Phase 2 szabvány olyan egyéb élvonalbeli technológiákat is magába foglal, mint a magas dinamikatartományú (High Dynamic Range – HDR) képmegjelenítés és a Next-generation Audio (NGA) hangminőség.

 

„Alig várjuk, hogy megmutathassuk, milyen kiválóan működnek az LG OLED televíziói a 4K HFR és egyéb magas minőségű tartalmak platformjaként” — mondta Sam Kim, az LG szórakoztatóelektronikai üzletágának szenior alelnöke és televíziós termékfejlesztési vezetője. „Az LG elkötelezte magát amellett, hogy a legfrissebb tévés technológiákat kínálja a fogyasztóknak szerte a világon. A magas képfrissítési rátájú tartalmakat élőben is látni kell az OLED tévéinken, hogy magunk tapasztaljuk meg, valóban létezik ilyen kiemelkedő képminőség. Ahogy a 4K HFR tartalmak megjelennek az OLED készülékek képernyőin, az ASTRA műhold valós idejű közvetítésében, a legjobb példa arra, hogyan lépjük át a televíziózás korábbi technológiai korlátait.”

„A SES folyamatosan fejleszti az Ultra HD technológiát, az Iparági Napok pedig mindig kiváló lehetőséget adnak az új televíziós technológiák demonstrálására” — mondta Thomas Wrede, a SES új technológiákért és szabványokért felelős alelnöke. „A HFR technológia fontos lépés lesz az Ultra HD műholdas adások minőségének javításában, főleg a sportesemények és az élő televíziós közvetítések sugárzásánál. Kapcsolatunk az LG Electronics-szal kiemelkedően fontos a műsorszórási és televíziós technológiák továbbfejlesztése és a jövő lehetőségeinek feltárása szempontjából. Megtisztelő számunkra, hogy együtt dolgozhatunk az LG-vel egy ilyen jelentős fordulópontot képviselő innováción.”

Vissza