A Deutsche Telekom és a Huawei működésbe helyezte Európa első 5G kapcsolatát

Kütyü Magazin - 2017. szeptember 4.

Elkészült a Deutsche Telekom németországi 5G hálózata: a DT berlini belvárosban található, kereskedelmi használatban lévő hálózatán éles üzembe helyezték az 5G technológiát, amely másodpercenként több mint 2 gigabit sebességgel, és csupán 3 milliszekundumnyi késleltetéssel működik a 3,7 gigahertzes spektrumban. A Huawei által gyártott berendezés megfelel az 5G New Radio (NR) 3GPP specifikációknak, a kereskedelmi üzembe helyezés az európai premiert jelenti és fontos mérföldkő az 5G globális fejlődése során.

“Az 5G új rádiós megoldás kulcsfontosságú a hálózatok számának gyarapodásával párhuzamosan egyre nagyobb hálózati konnektivitásra, csatlakozásokra vonatkozó ügyféligények kiszolgálása szempontjából” - mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Igazgatóságának technológiáért és innovációért felelős tagja. “Ez a mostani eredmény is terveink megvalósíthatóságát mutatja, miszerint még kiválóbb és megújult ügyfélélményt kívánunk nyújtani.” 

“A Deutsche Telekom Csoport és a Huawei közötti együttműködésnek már komoly hagyományai vannak és most a két cég közösen sikerrel tesztelte valós környezetben a legkorszerűbb 3GPP R15 szabványoknak megfelelő 5G NR berendezéseket. Ezek az eredmények is alátámasztják, hogy az 5G NR berendezés képes megfelelni a szolgáltatók elvárásainak, így új üzleti lehetőségeket kínálhatnak a végfelhasználóknak. A Huawei meggyőződése hogy a Deutsche Telekommal folytatott együttműködés során teljes mértékben megtörténhet a felkészülés 2020-ra az 5G NR szolgáltatások európai bevezetésére, köszönhetően a 3GPP szabványosítás terén tett erőfeszítéseknek” – mondta Huimin Zhu, a Huawei 5G területért felelős alelnöke. 

A valós környezetben, Berlin belvárosában a Huawei berendezéseivel és szoftvereivel megvalósított kereskedelmi üzem az előzetes 5G szabványokra épül, követve az úgynevezett „Non-Standalone New Radio” 3GPP globális szabványt. Az úgynevezett „enhanced Mobile Broadband (eMBB)” azaz Non-Standalone 5G NR felhasználási módozatban a kapcsolat az LTE technológiából kiindulva épül fel, az 5G NR szolgáltatók növelhetik az adatátviteli sebességet, csökkentve a késleltetést. Ennek következtében, az 5G new radio a 4G LTE fejlesztéseként kerül üzembe és ez lesz a wide-area, azaz nagy területeket lefedni képes szélessávú lefedettség biztosításának alapja. A szolgáltatáshoz szükséges specifikációkat 2017 decemberére véglegesítik, a 3GPP Release 15 megjelenésének első lépéseként.  

A 5G New Radio jellemzői folytán ideális megoldást jelent a 6Ghz alatti, a sávtartomány közepét használó 5G-s alkalmazások igényeinek kiszolgálására, ahol szükség lesz a mobilitás támogatására, a nagy területek lefedésére, valamint a több gigabit-es adatsebességre és milliszekundumnyi késleltetésre. “Ezzel a valós környezetben elért eredménnyel a Deutsche Telekom megtette az első fontos lépést az 5G hálózat kiépítésére” - mondta Bruno Jacobfeuerborn. “Amint kidolgozzák a szabványokat, 2018-ban elvégezzük a teszteket, felkészülve a széleskörű kereskedelmi üzembe helyezésre, valamint az eszközök széleskörű bevezetésére, amint a gyártók elkészülnek a fejlesztéssel.”

Az 5G Experience Day esemény 

A DT és a Huawei közös fejlesztése része a Deutsche Telekom 5G:haus innovációs partneri együttműködésének, melynek célja az 5G fejlesztések elősegítése, a szabványok globális elterjedésének sikerre vitele. Mindkét cég nagy várakozással tekint ezen technológiai áttörés, valamint az erre épülő innovatív alkalmazások bemutatása elé 2017. október 12-én, a Berlinben tartandó 5G Experience Day eseményen.

Amennyiben részt kíván venni az 5G fejlesztésének ezen fontos mérföldkőnek számító eseményén, kérjük, regisztráljon nálunk.

Látogassa meg a Deutsche Telekom standját szeptember 1-6. között a berlini IFA vásáron, a 21a csarnokban hogy élőben megismerhesse termékeinket és szolgáltatásainkat. A Deutsche Telekom teljesen karbon-semleges módon vesz részt a rendezvényen – a pavilon felépítése és üzemeltetése során kibocsátott CO2 teljes körűen ellentételezésre kerül a külföldön megvalósított karbon-csökkentő projekteken keresztül. 

Vissza