Az LG-é a legokosabb robotporszívó

Henger Attila - 2017. szeptember 22.

Az LG Electronics (LG) tizenhat évvel ezelőtt a világ egyik első robot készülékével forradalmasította a porszívóipart. A cég idén mutatta be HOM-BOT Turbo+ robotporszívóját, mely e másfél évtized minden mérnöki tudását és tapasztalatát magában hordozza. 

Az új készülék a Dél-Korea legjobb intézményeként számon tartott Szöuli Nemzeti Egyetem (Seoul National University, SNU) Robotika és Intelligens Rendszerek Laboratóriuma szerint az iparágban egyedüli módon képes imitálni az emberi gondolkodás mintázatait.

A mesterséges intelligencia a mai fejlett robotok legfontosabb alkotóeleme, amelyre többféle definíció is létezik — ezek egyike a „tapasztalás útján történő tanulás képessége”. A robotok a sci-fikből és a hollywoodi filmekből ismert toposzok ellenére nem feltétlenül intelligensek a szó hagyományos értelmében; fontosabb, hogy képesek legyenek bizonyos összetettebb, kifinomultabb munkák elvégzésére. A manapság elérhető legjobb robotporszívók többsége képes a tanulásra, azonban az SNU robotikai laboratóriuma szerint nem minden robotporszívó tanul ugyanazon a kognitív szinten. 

Az egyetem vezető porszívógyártók termékeit tesztelte, hogy az érzékelés, a döntéshozatal és a cselekvés három területén mérje fel a készülékek kognitív képességeit. A legmagasabb értéket a HOM-BOT Turbo+ porszívó kapta, miután a laboratórium megállapította, hogy a készülék egy hat-hétéves gyerek tanulási képességeit mutatja. A kognitív képességeknek ezt a fokát a labor a gyermek szint megjelöléssel kategorizálta, az ennél alacsonyabb majom és delfin szintek mellett. 

A konvolúciós neurális hálózat (convolutional neural network, CNN) technológiáját használva az LG mérnökei olyan tanulási képességgel vértezték fel a robotot, melynek segítségével a tárolt képi adatok analizálása útján képes megkülönböztetni egymástól egy embert és egy kutyát. Az LG mérnökei a DeepThinQ technológiát alkalmazva a robotot a mesterséges intelligenciákat jellemző két legfontosabb tulajdonsággal, az érzékelés és a döntéshozatal képességeivel is ellátták, a készülék így léphetett a két évvel ezelőtti modell majom szintjéről a következőre. 

A DeepThinQ technológiával felvértezett LG HOM-BOT Turbo+ porszívót az különbözteti meg más modellektől, hogy nemcsak felismeri a tárgyakat és feltérképezi a leghatékonyabb utat a lakásban, de számol az emberi beavatkozással is. Ha a porszívó a lakásban emberrel találkozik, egy pillanatra megáll, és lehetőséget ad az útjában állónak, hogy kitérjen.  A bútorok és más rögzített tárgyak esetében azonban pontosan tudja, hogy nincs mire várnia, és egyből tovább haladhat, hogy folytassa a takarítást. Ez az az elemző és ítéletalkotó képesség, melyet az SNU robotikai laboratóriuma is egyedinek és figyelemre méltónak talált a saját kategóriájában.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak a legjobb, de a legokosabb készülékeket is mi fejlesztjük” — mondta Song Dae-hyun, az LG Electronics háztartási elektronikai és légkondicionáló üzletágának elnöke. „Az otthoni robotkészülékek terén felhalmozott tudást már nem csak a háztartásokban, hanem az otthon falain kívül is alkalmazzuk — így jöhettek létre azok a reptéri kísérőrobotok, melyeket nemrég üzembe helyeztünk a szöuli Incheon nemzetközi repülőtéren.” 

Vissza