Újabb 4G+ hálózatfejlesztések a Vodafone-nál

Kütyü Magazin - 2017. november 22.

A Vodafone Magyarország folyamatos hálózatfejlesztései nyomán 2017-ben több mérföldkövet ért el, így a kiemelt fontosságot élvező lefedettség bővítés mellett a 4G+ szolgáltatás is egyre több helyen érhető el. Míg Budapest és Tatabánya mellett nyártól már a Balaton keleti medencéjében is élvezhető a technológia, addig az elmúlt időszakban számos további nagyvárosban is megkezdődött a szolgáltatás bevezetése.

A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát, melynek köszönhetően a 4G hálózat esetén Budapesten a Vodafone kültéri lefedettsége közel 100%-os, a beltéri 98,1%-os, metróvonalak mentén pedig 99%-os, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít. A Vodafone Magyarország országos kültéri 4G lefedettsége pedig elérte a 95%-ot, s a fejlesztések tovább folytatódnak a kisebb falvakban, településeken is. 

Ezen túlmenően a Vodafone elindította a fővárosban és Tatabányán a 4G+ szolgáltatást is az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával. A 4G kapacitás megduplázása azért kiemelkedően fontos, mert így a vállalat még magasabb szinten szolgálhatja ki az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét. A 4G+ szolgáltatás bekapcsolásával akár a 150Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhetővé vált, ami azt jelenti, hogy a Vodafone ügyfelei – erre alkalmas készülékekkel és a lefedett területeken – egy nagyfelbontású (HD) filmet már néhány perc alatt képesek lehetnek letölteni. Az előfizetők így folyamatosan és kiváló minőségben élvezhetik az online streaming szolgáltatásokat. Idén nyártól pedig már a Balaton keleti medencéjében is elindult 4G+ szolgáltatását, ami a zsúfolt nyári időszakban egy kiemelten fontos terület. 

Ami pedig a legfrissebb 4G+ híreket illeti: a 2600MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával már Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém legforgalmasabb területein is elindították a Vodafone leggyorsabb hálózati szolgáltatásának tesztműködését, így az arra képes telefonokon ezekben a városokban az akár 225Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető. 

A lefedettség fejlesztésében a szolgáltató jelenleg a 2014-es frekvencia tenderhez kapcsolódó kötelezettségeire fókuszál, az elsődleges cél a vidéki, gyéren lakott települések lefedésének szélesítése. Ennek köszönhetően az ország nagy részén elérhetővé válik a korszerű mobiltechnológia, amit (jellemzően az ország észak-keleti és dél-nyugati területein) új állomások építésével is biztosít a szolgáltató. 

Ahogyan azt az elmúlt egy év legfontosabb fejlesztéseinek összegzése is mutatja, a Vodafone Magyarország a mobil szélessávú lefedettség bővítésére, illetve a hangszolgáltatások minőségének fenntartására és javítására helyezte a hangsúlyt az utóbbi időben. Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott, 3 magyarországi mobilszolgáltatót érintő nemzetközi, független mérése szerint a Vodafone Magyarország az eredményei alapján Európa élvonalába tartozik, hiszen a 800 fölötti pontérték e kategória ismérve.

„Technológiai vállalatként a Vodafone világszerte kiemelt figyelmet fordít a hálózat folyamatos fejlesztésére. Jelenleg a lefedettség további növelésére helyeztük a fő fókuszt, de emellett a háttérben elkezdtük az 5G hálózat néhány éven belüli bevezetéséhez szükséges előkészületeket is. A hálózatfejlesztési stratégiánkat igazolja az is, hogy a szolgáltatás minőségét tekintve jelenleg Európa élmezőnyébe tartozunk” – mondta el Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese. 

A Vodafone a különböző fejlesztésekkel is a magas ügyfél elégedettségért küzd. Ennek sikerét bizonyítja, hogy az iparágban sztenderdnek számító NPS (net promoter score) mutatószámra vonatkozó felmérések azt mutatják, hogy a Vodafone Csoport országai közül a Vodafone Magyarország ügyfelei az egyik legelégedettebbek. Ez pedig az innovatív szolgáltatások és magas színvonalú ügyfélkiszolgálás mellett természetesen a kiváló és folyamatosan fejlődő hálózatnak köszönhető.

Vissza