Magyar fotós nyerte a világ legjobb sportfotósa díját az idei Sony World Photography Awards-on

Kütyü Magazin - 2018. április 23.

A World Photography Organisation bejelentette, hogy Gárdi Balázs nyerte a Professzionális verseny Sport kategóriájának díját az idei Sony World Photography Awards-on. 

A szakmai zsűri a fotós „Buzkashi” című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban. Gárdi és a többi tíz Professzionális kategória győztes mellett kihirdették a verseny legrangosabb elismerését, Az Év Fotósa díját is, amelyet a brit fotóművész, Alys Tomlinson nyert el. 

A Sony World Photography Awards, amelyet a World Photography Organisation szervez évről évre, napjaink legsokoldalúbb fotóversenye. Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 000 fotós adta le nevezését több mint 200 országból. A világ minden tájáról érkező jelentkezők sokszínűségének köszönhetően változatos témák és az elmúlt évben fellelhető legkiválóbb kortárs fényképek kerülhettek a zsűri elé.

A magyar származású fotós, Gárdi Balázs karrierje kezdeti éveiben körbeutazta a világot, majd az Egyesült Államokban telepedett le családjával.

“A buzkashi Afganisztán ősi hagyományokkal rendelkező nemzeti sportja, amelyben lovasok feladata egy állattetem eljuttatása a célig. Tizenhat évvel azután, hogy az Egyesült Államok elűzte a tálibokat, a buzkashi vált a helyi törzsek kedvenc időtöltésévé. Az azóta eltelt időben sok minden pozitív irányba változott a térségben” – mondta győztes képsorozatáról Gárdi Balázs.

Győzelméért Gárdi Balázs meghívást kapott a londoni díjátadóra, ahol nyereményként megkapja a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeit, nyertes képsorozata bekerül a fotópályázat hivatalos évkönyvébe, valamint munkáját bemutatják a Sony World Photography Awards Kiállításán a londoni Somerset House-ban.  

Gárdi sikere mellett a többi Professzionális kategória győzteseit, a Nyílt, Ifjúsági és Diák kategóriák végső győzteseit, valamint Az Év Fotósa díját is bejelentették. Így a márciusban bejelentett tíz Nyílt kategória és a 63 Nemzeti Díj győzteseivel immáron véglegessé vált a Sony World Photography Awards 2018 fotóverseny győzteseinek névsora.  További részletekért látogasson el a www.worldphoto.org weboldalra.

Vissza