Újabb támogatás a szívbetegségek felismerésére

Kütyü Magazin - 2019. május 21.

A Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázata idén is nagy sikert aratott. A nyertes kardiológiai szakrendelések és szakambulanciák összesen 100 db mobil EKG készülékkel és 25 db táblagéppel bővíthetik eszközparkjukat, és végezhetnek így még hatékonyabb munkát a szívritmuszavarok időben történő felismerése terén. 

Lezárult a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. és a Magyar Kardiológusok Társasága közös pályázati felhívása, amelynek keretében 100 darab mobil EKG készüléket és 25 darab táblagépet osztottak ki a sikeres pályázóknak. 

Az apró, névjegykártya méretű WIWE magyar orvostechnológiai innováción alapul, és az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, a legtöbb esetben tünetmentes szívritmuszavarra, a pitvarfibrillációra figyelmeztető hordozható EKG készülék. Ennek segítségével időben felderíthető a veszélyes szívritmuszavar, így a mindössze 60 másodperces vizsgálattal életeket menthetünk. 

A támogatás fontos népegészségügyi célok megvalósítását segíti elő, hangsúlyozta beszédében Prof. Dr. Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. „A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot - ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. Az időben felismert kórkép kezelhető és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető”* – folytatta a szakember. 

A pályázat keretében kiosztott eszközöket a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ajánlotta fel a Magyar Kardiológusok Társaságának Szívalapítványa számára. 

A vállalat ügyvezetője, Dr. Vereckei Péter elégedettségét fejezte ki az idei eredmények láttán. „Nagy öröm számunkra, ha bármilyen formában segíthetünk betegségeket időben felismerni. A tavalyi pályázat sikerein felbuzdulva idén még több eszközt ajánlottunk fel, így két év leforgása alatt összesen 160 WIWE készüléket osztottunk szét országszerte. Tudjuk, hogy minden egyes darab a legjobb helyre került és ezzel még több beteget menthetünk meg.” 

A márciusban Informatikai Innovációs Díjjal is elismert WIWE készülékeket gyártó Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas József szerint „A Sanatmetal küldetésében, stratégiájában szerepel az emberi életminőség javítása világszínvonalú termékekkel. Célul tűztük ki, hogy segítjük megelőzni az értelmetlen elhalálozást innovatív diagnosztikai eszközökkel. A WIWE kitűnő megtestesítője ezen céloknak, amely ráadásul nemcsak az Innovációs Díjat, de a Formatervezői Nagydíjat és a Legérdekesebb Magyar Innováció díját is megszerezte.”

Prof. Merkely Béla, a Városmajori Szív-és Érgyógyász Klinika igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társasága tiszteletbeli elnöke így összegzett: "A WIWE eszköz segítségével idejében felismert pitvarfibrilláció kezelésével súlyos, akár halálos stroke események előzhetők meg, így a pályázattal megvalósult további 100 készülék életeket menthet. Kis méreténél fogva mindig kéznél lehet, és alkalmas jó minőségű, valós EKG görbe készítésére és tárolására.” 

A Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága támogatásával a most átadott készülékekkel együtt országszerte összesen már 160 ilyen eszköz jutott el a szakrendelőkbe, és segíti a szakemberek munkáját a szívritmuszavarok időben történő felismerésében. 

___________

* Tomcsányi J, Salfer B, Nagy B. [Old and new oral anticoagulants in the management of atrial fibrillation. Hungarian data]. Orv Hetil. 2017; 158(39): 1545–1549.

Vissza