Biztonságban az utakon

Kütyü Magazin - 2019. július 21.

A fedélzeti kamerák egyre nagyobb teret hódítanak világszerte, így Magyarországon is. Az Európai Bizottság statisztikája szerint 2018-ban az EU országai közül – a lakosságszám arányában – hazánkban történt a hatodik legtöbb halálos közúti baleset. Így a biztonság növelése különösen fontos minden autós számára. 

Érdemes magunkkal vinni egy mindent látó és rögzítő útitársat: a kamera segíthet kritikus helyzetekben és beépített szemtanúként használhatjuk egy esetleges baleset körülményeinek tisztázásához, főként, ha minden fontos információt tárol az eseményről. Az autós kamerák és navigációk vezető gyártója, a Mio még többet tesz a sofőrök biztonságáért: a GPS-szel ellátott kamerák felvételein minden szükséges adat a rendelkezésünkre áll. 

A GPS-el ellátott fedélzeti kamera legnagyobb előnye, hogy a felvételeken minden fontos részlet elérhető: az eszköz rögzíti az autó pontos koordinátáit, ezzel egyértelmű bizonyíték van a kezünkben egy esetleges vitás esetek rendezéséhez. A dátum és pontos idő mellett az autó sebességét is látjuk a videókon, ami ugyancsak értékes információ lehet akár akkor is, ha egy közúti kamera vagy sebességmérő radar hibás adatot mutat. (A sebesség kijelzését a rögzített videókon a kamera menüben tudjuk ki- vagy bekapcsolni.)

A GPS-modul a Mio fedélzeti kamerák belsejében található, így nincs szükség külön külső eszköz csatlakoztatására: a készülékek kellemes design-t kaptak és nem akadályozzák a kilátást vezetés közben.   

Hangjelzésekkel még nagyobb biztonságban

A beépített GPS mellett a Mio fedélzeti kamerákban a Mio Smart Alert funkció is megtalálható: vezetés közben hangjelzéssel tájékoztat a megengedett sebességről és figyelmeztet, ha túllépnénk. Jelzést ad arról is, ha sebességmérő kamerákhoz közeledünk, ezzel is segítve a még biztonságosabb vezetést. (A Mio kamerákhoz egész Európára kiterjedő sebességmérő kamera adatbázis jár, élettartamra szóló frissítésekkel.) 

A beépített GPS különösen hasznos a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS) együtt, amely szintén egyes Mio fedélzeti kamerák beépített szolgáltatása. A kamera a GPS segítségével meghatározza a jármű sebességét, és a sebesség alapján kiszámítja a becsült biztonságos követési távolságot, az FCWS pedig figyelmeztet, ha túl közel kerülnénk, megelőzve a baleseteket.

Elemezzünk a MiVue Manager alkalmazással!

Ismerkedjünk meg a MiVue Manager alkalmazással! A számítógépes app segítségével könnyedén kezelhetjük és rendszerezhetjük felvételeinket és hasznos statisztikákkal szolgál utunkról, például, hogy milyen sebességgel és mennyi idő alatt értük el úti célunkat. Útvonalunkat az alkalmazáson keresztül a Google Maps-ben is megnézhetjük.

Ha kedvet kaptunk hozzá, hogy beszerezzünk egy beépített GPS-es fedélzeti kamerát, a Mio az alábbi modelleket ajánlja figyelmünkbe:

  • MiVue 798 (2.5K QHD 2560 x 1600p felvétel, beépített WIFI, Sony STARVIS szenzor) 
  • MiVue 792 WIFI Pro (1080p/60 fps felvétel, beépített WIFI)
  • MiVue 786 WIFI (Full HD 1920x1080p/30fps felvétel, beépített WIFI, ADAS Fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerek)
  • MiVue 785 Touch (Full HD 1920x1080p/30fps felvétel, ADAS Fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerek, élettartamra szóló, havi sebességmérő-kamera frissítések)
  • MiVue 751 1440p/30fps, 140°-os látószög, 3-tengelyes G-szenzor, ADAS Fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerek)
  • MiVue 733 WIFI (Full HD 1920x1080p/30fps felvétel, beépített WIFI, ADAS Fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerek)
  • MiVue 731 1080p/30fps, ADAS Fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerek, parkolási üzemmód) 
  • MiVue J85 (2.5K QHD/30 fps, parkolási mód, beépített WIFI, diszkrét design, Sony STARVIS szenzor)
  • MiVue J60 (1080p/30fps felvétel, parkolási mód, beépített WIFI)
  • MiVue C570 (1080p/30fps felvétel, Sony STARVIS szenzor, parkolási mód)
  • MiVue C380 Dual (Full HD 1080p felvétel, 130°-os nagylátószögű optika, automatikus bekapcsolás, MiVue A30 hátsó kamerát is tartalmaz) 
  • MiVue C335 (1080 Full HD felvétel, automatikus bekapcsolás, 3-tengelyes G-szenzor) 
  • MiVue C330 (1080 Full HD felvétel, automatikus bekapcsolás, 3-tengelyes G-szenzor)
Vissza