11 hasznos tipp, ha vízbe esett mobilod

Kütyü Magazin - 2019. július 24.

A korai mobiltelefonok már pusztán az izzadtságtól, vagy párától tönkrementek, ha az ember egy forró nyári napon a zsebében hordta őket. A mai mobilok persze jóval strapabíróbbak és már a tervezésük során számításba veszik a vízállóságot, főként csúcsmodellek esetén. Mindezek ellenére történhetnek olyan balesetek, amikor gyorsan és hatékonyan kell cselekednünk.

Ilyen például, ha beleesik a telefon a medencébe, vagy a kerti partin valaki feldönt egy borospoharat, és a jobb sorsra érdemes nedű ráömlik a telefonra. Az első reakció persze az, hogy kikapjuk a telefont a vízből és elkezdjük törölgetni, hiszen időérzékeny kihívással állunk szemben. Minél hosszabb ideig marad víz alatt a készülék, annál több víz vagy folyadék szivárog át a nyílásokon. Ami ezután következik, azzal bizony nem mindenki van tisztában, ezért összeállítottunk egy telefonmentő gyorstalpalót. Cikkünkből emellett az is kiderül, hogy miért van szükség vízálló kiegészítőkre, és hogy miért kötik a telefongyártók a felhasználás módjához a garanciát.


 
A vízkárt szenvedett mobiltelefon mentésének 11 lépése

  1. Nem szabad bekapcsolni a mobiltelefont!
  2. Nem szabad elektromos hálózathoz csatlakoztatni, feltölteni a készüléket!
  3. Ne próbáljuk meg a gombok nyomogatásával életre kelteni a telefont.
  4. Ne rázogassuk, ütögessük, kocogtassuk!
  5. Nem szabad ráfújni sem, mert a víz így a telefon nyílásain át egészen biztosan bejut a váz alá, és még nagyobb kárt okoz!
  6. Nem szabad hajszárítót használni a víz felszárítására, hiszen a hőérzékeny belső alkatrészek eldeformálódhatnak!
  7. Ha a telefon még nem kapcsolt ki magától, mindenképpen kapcsoljuk ki, és tartsuk függőlegesen.
  8. Vegyük le a hátlapot és emeljünk ki minden kártyát a foglalatból.
  9. Vegyük ki az akkumulátort a helyéről.
  10. Amennyiben a telefon nem rendelkezik kivehető akkumulátorral, azonnal vigyük szervizbe!
  11. Használjunk puha, szál- és szöszmentes textíliát, vagy papírtörölközőt a felületi szárításra.

Ami a vészhelyzeti protokoll után következik, avagy DIY módszerek kontra expert level

A legtöbb tanácsadó oldalon kétféle házi módszert ajánlanak az okostelefonok kiszárítására. Az egyik a rizses módszer, a másik pedig a szilikongolyós. Ez utóbbinak a professzionális változata az elektromos készülékek szárítását támogató készlet.

Hogy lesz a rizsből telefonszárító?

Egy zárható műanyag zacskóba öntött rizs közé kell tenni a telefont és 24-36 órán át benne tartani. A rizs magába szívja a nedvességet és a mobiltelefon ennyi idő alatt szárad ki. Mivel a rizsből a keményítő kiázik, illetve a rizs a víz hatására megduzzad, ezért mielőtt ezt a módszert alkalmaznánk, mindenképpen tekerjük papírtörölközőbe a mobiltelefont.

Félprofi megoldás a szilikongolyó

A gabonafélék nem rendeltetésszerű használatán túllépve egy félprofi megoldással találkozhatunk a különböző tanácsadó oldalakon, ami a következőképpen működik:

  • szorgalmas hangyaként „Valamire jó lesz még!” felkiáltással tetemes mennyiségű szilikongolyót halmozunk fel otthon, például cipősdobozokból, vagy különböző elektromos készülékek csomagolásából,
  • amikor vízkárt szenved a mobil készülékünk, felhasználjuk az apró abszorbensgolyókat a rizses módszerhez hasonló módon.

Ez elviekben jó megoldás, ám rengeteg cipőt, hajnyírót, és külső meghajtót kellene beszereznünk, mire a megfelelő mennyiségű golyócskát összegyűjtjük. Egyszóval, ez a módszer minden, csak nem életszerű. Akkor már inkább vegyük meg a szilikongolyókat nagyobb kiszerelésben.

Expert level, avagy a mobiltelefon szárító szettek

Sok helyen kaphatók az elektromos eszközök szárítására szolgáló, légmentesen záródó tasakok - Nanoflow X, Bheestie Protech Bag, Wet Phone Fix - mégpedig különböző méretben.

Segítségükkel többek között:

  • mobiltelefont,
  • tabletet,
  • iPadet,
  • iPodot,
  • mp3 és mp4 lejátszót,
  • fényképezőgépet,
  • villanyborotvát,
  • és egyéb elektromos készülékeket, eszközöket tudunk folyadék- és/vagy páramentesíteni.

Mi a teendőnk, ha a mobiltelefon megszáradt?

  • Ha a mobiltelefon nem kapcsol be kiszárítás után, próbáljuk meg feltölteni.
  • Ha ez sem működik, valószínűleg károsodott az akkumulátor.
  • Helyezzünk be egy pótakkumulátort és próbáljuk meg újra bekapcsolni.
  • Ha a készülék ezután sem működik, vigyük szervizbe.
  • Amennyiben a telefon bekapcsol és üzemképes, egy hétig kövessük figyelemmel, illetve változatosan működtessük, hogy meggyőződhessünk arról, hogy minden funkciója tökéletesen működik.
  • Ha bármely funkció a korábbitól eltérően üzemel, vigyük szervizbe a telefont.


 

Hogyan előzhetjük meg a vízkárt?

A tanácsadó oldalakon természetesen a legelső szabály, hogy ne vigyük a telefont víz közelébe. Ez azonban egyáltalán nem működőképes, főként egy nyaralás alatt. Nemcsak szórakozásra használunk azonban egy okostelefont, hiszen nemcsak vacsora-, frizura- és láblógatós szelfiket lövünk vele az Instagramra.  

Szép számmal akadnak olyan szituációk, amikor a telefont ténylegesen és átvitt értelemben is munkára használjuk:

Ilyenkor optimális megoldás lehet többek között:


 

Ezekre az eszközökre akkor is szükségünk van, ha telefonunk alapvetően vízálló, hiszen a gyártói garancia ezekre az esetekre jellemzően nem terjed ki. Sajnos nincsen 100%-ig vízálló telefon, bármit is sugalljanak a reklámok. Az IP68-as telefonok állnak a legközelebb ehhez az ideálhoz, de van néhány szempont, amit figyelembe kell vennünk. A mechanikai behatolás elleni védelmet és a vízállóságot leíró IP-szabványszám ugyanis csak a tesztparaméterekre vonatkozik. Márpedig ott nem sós tengervízről és nem is klórozott medencevízről van szó, és legkevésbé sem olyan mélységről, ahonnan például a korallzátonyok élővilágát szeretnénk lefotózni. Tiszta sor, hogy amikor lemerülünk a telefonnal, nagyobb vízmennyiség és mélységtől függően nagyobb víznyomás fog hatni a készülékre, mint aminek a tesztek során alávetették.

Ésszerű döntés tehát, már a mobiltelefon megvásárlásakor felkészülni a vízkárra, főként, ha sokat tartózkodunk vízközelben, még étkezés közben is használjuk az okostelefont, esetleg a szabadtéri sportok megszállotjai vagyunk, vagy a természetfotózásnak szenteljük a szabadidőnket. Ha pedig egyszerűen csak szeretnénk biztonságban tudni a mobiltelefonunkat, érdemes felkészülni minden eshetőségre.

Vissza