Az optikai tárolók működési elve

Kütyü Magazin - 2020. január 19.

Mindannyiunk otthonában megtalálhatóak. Ki többet, ki kevesebbet használja. Mindannyian tudjuk, mi az, mégis, hogy hogyan működik kérdésre kevesen tudnának válaszolni. Ettől természetesen mindannyian hallgatunk zenei CD-t, nézünk a DVD filmet, sőt, már Blu-Ray-t is. De mégis hogyan működnek? Az optikai adattárolók mindegyike használat közben semmilyen károsodásnak, kopásnak nincs kitéve. Így akár évtizedekig is működőképes maradhat.

Általános jellemzők 

Írhatóság szempontjából vannak a ROM típusú lemezek, ezek csak olvashatóak. Az RV takarja az írható és olvasható lemezeket, míg az RW a törölhető és többször írható kategóriát mutatja. A napjainkban megjelent újdonságok a DUAL és a nyomtatható kivitelek. A DUAL megoldással a lemez mindkét oldalán lehetőség van adattárolásra, míg a nyomtatható felületet képpel vagy szöveggel jelölhetjük meg. Ehhez azonban speciális nyomtatóra van szükség. 

Az írás és az olvasás 

Az optikai tárolók működése a fényvisszaverődésen alapul. Írás során az irányított lézersugár nagy intenzitással lokálisan felmelegíti a lemezt, és megváltoztatja az 1 bitnyi terület fényvisszaverő hatását. A lemezeken szektorokat alakít ki, amelyeken az adatokat tárolja. A szektorok hosszúsága állandó. 

Az optikai adattárolók működéséről a meghajtók gondoskodnak, akár beépített vagy külső csatlakozásúak is lehetnek. Az olvasás, azaz a letapogatás során egy alacsony teljesítményű lézersugár fókuszál a lemez felületére. A visszaverődő fény alapján képes érzékelni az adathordozón található bemélyedéseket. A visszavert fény az optikai fejrészbe kerül, majd egy tükörrendszer vetíti a fényérzékeny elemre. Aztán ez a fény egy elektromos jellé alakul át. A szektorok állandó hosszúsága miatt a meghajtók olyan rendszert használnak, amely képes megváltoztatni a meghajtó sebességét attól függően, hogy melyik rész van olvasás alatt. Ilyen egyszerű, és aztán láthatóvá és hallhatóvá válik a lemezen tárolt adat. 

Lemez típusok 

Az optikai adattárolók sorát a CD nyitotta meg. Adattárolási méret szempontjából nem voltak túl ideálisak, így ezeket a DVD-k gyorsan kiszorították a piacról. Külsőre a két eszköz teljes mértékben megegyezik, a DVD viszont nagyságrendekkel nagyobb tárhellyel rendelkezik. A DVD-k működése során két rövid, vörös lézersugár pásztáz. Képes az adatokat kisebbre tömöríteni, ennek köszönhetően több adatot lehet tárolni a lemezen.

A HD-DVD és Blu-Ray lemezeken az adatrögzítéskor egy erősen fókuszált lézersugár dolgozik. Ez képes a lemez adathordozó rétegében deformációt létrehozni. Ezen lemezek esetében a fénysugár már nem vörös, hanem ultraibolya színű. Ezzel a technológiával vált elérhetővé az adattárolási sűrűség növelése. A legmodernebb Blu-Ray megoldások már 25 és 50GB-nyi adattárolásra képesek. Érdemes körülnézni a DVDolcson.eu kínálatában, széles termékkínálattal rendelkeznek!

 

Vissza