Mit tegyünk, hogy ne kapjuk el a koronavírus-fertőzést?

Kütyü Magazin - 2020. április 18.

Ebben a cikkben a koronavírus-fertőzés elkerülésének érdekében javasolt legfontosabb tanácsokat szedtük össze. Gyakorlatilag nem kell mást tennünk, mint fegyelmezetten betartani az itt felsorolt javaslatokat, így jó eséllyel tudjuk majd elkerülni a nemkívánatos betegséget.

Szó lesz többek között a „maradj otthon” kampány fontosságáról, a szájmaszkok szerepéről, valamint az egyéb kiemelten hasznos és alkalmazandó praktikákról.

Ha nem muszáj, akkor ne mozduljunk ki otthonról

A „maradj otthon” mozgalmat nem véletlenül találták ki. Saját magunkat, illetve mások egészségét is úgy tudjuk most leginkább megóvni, ha minimálisra csökkentjük az otthontól távol töltött időt. Most kerülni kell a társas kontaktokat, és kizárólag a saját környezetünkre kell koncentrálnunk. Mindezt nem könnyű végrehajtani, a közös érdek viszont ezt kívánja meg tőlünk.

Ha emberek közé megyünk, akkor viseljünk szájmaszkot

Amennyiben elkerülhetetlen kimenni a házból és más emberek társaságában tartózkodni, akkor az egészségügyi szájmaszk viselése javasolt. Érdemes maszkból is olyan változatot beszerezni, amely megfelel a nemzetközi szabványoknak. Az FFP2-es és FFP3-as szabvánnyal ellátott maszkok már kellően képesek kiszűrni a levegőben szálló apró kórokozókat.

Törekedjünk lehetőség szerint minden nap erősíteni az immunrendszerünket

Az erős szervezetet nehezebben tudja ledönteni a lábáról a vírus, ezért az immunrendszer folyamatos erősítése kulcsfontosságú kérdésnek számít. Vagyis célszerű törekedni a megfelelő mennyiségű alvásra, odafigyelni az egészséges táplálkozásra, egyúttal a vitaminok szedése is a javasolt kategóriába tartozik. A folyamatot mindezek mellett rendszeres testmozgással is mindenképpen tanácsos megtámogatni.

Mossunk kezet a megszokottnál is gyakrabban

Étkezés előtt, hazaérkezést követően, tömegközlekedés után vagy idegen fém tárgyak érintését követően. A kézmosást végezzük el napjában többször is, mert a cseppfertőzés útján terjedő vírust így tudjuk hatékonyan elkerülni. A kézmosásunk tartson legalább húsz másodpercig, használjunk folyékony szappant, és alaposan tisztítsuk meg mindkét kézfejünket. Ennek a jelentőségét egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni a jelen körülmények között.

Ha nincs kéznél víz, akkor használjunk kézfertőtlenítőt

Amennyiben épp autót vezetünk, a tömegközlekedésen utazunk vagy egy boltban vásároltunk, akkor jó eséllyel nem férünk hozzá tiszta vízhez a kézmosáshoz. Ezért lehet roppant célszerű, hogyha mindig tartunk magunknál kézfertőtlenítőt. A beszerzésnél arra mindenképp figyeljünk oda, hogy legalább 60% alkoholtartalommal ellátott készítményt alkalmazzunk. Ugyanis így tudunk gondoskodni arról, hogy a kezeinket kellőképp fertőtlenítsük.

 

Vissza