Harcművészeti gyakorlóbotok és jellegzetességeik

Kütyü Magazin - 2020. április 26.

Számos harcművészeti ágazat létezik, amelyek hagyományos űzésére ma már hazánkban is rengeteg lehetőség van. Mivel a harcművészeti ágazatok legtöbbje Japánból származik, így általa egy teljesen más kultúra megismerése is biztosított. A tradicionális harcművészeti ruházat viselése és az eszközök gondos kiválasztása is hozzátartozik a hagyomány ápolásához. Ezen sportágak elkezdése előtt érdemes információt gyűjteni magának a sportágnak az eredetéről, jellegzetességeiről és hagyományos eszközeinek mibenlétéről egyaránt. Csak ennek tükrében válhat a sport igazi művelőjévé az ember.

Tonfa, a hagyományos gyakorlóbot

Számos hagyományos, de számunkra újszerű eszközzel és megnevezéssel megismerkedhet a sportolni vágyó, amint elkezd az első edzésekre, bemutatókra járni. Ilyen újszerű hangzással rendelkező eszköz lehet a tonfa is. A tonfa a bottípusú fegyverek csoportjába tartozik, amelynek markolata a botra merőlegesen helyezkedik el. Az eszköz megjelenésének és kialakulásának története, valamint eredete vitatott, azonban legtöbb esetben okinawai fegyverként tekintenek rá. 

Gyökerei egészen Kínáig vagy Indonéziáig nyúlhatnak vissza, mivel mind a kínai, mind a dél-ázsiai harcművészeti ágazatokban is használtak ilyen jellegű fegyvereket. A tonfa mindezeken felül a hétköznapi életben is használt eszköz volt régen - kézi gabonaőrlő hajtókarjának a továbbfejlesztése lehetett. Kialakulása mögött az állhat, hogy az egyik kínai uralkodó rendeletet hozott a fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokról annak érdekében, hogy egy stabil és konfliktusoktól mentes országot alakítson ki a gyötrelmes polgárháborúk sorozatát követően. Így a megszorítások hatására számos olyan fegyver született és maradt fenn, amelyet egy másik háztartási eszközből eszkábáltak.

A tonfa napjainkban

A tonfa mintájára alakult ki számos ma ismert fegyver egyaránt, úgymint a rendőrök által is használt gumibot. Az eszköz kialakítására való tekintettel legtöbb esetben a hagyományokhoz híven vörös tölgyből készítik és párban használják. Leginkább önvédelemre szolgál, mivel alkalmazási lehetőségének hála, nagyobb hatótávolságot eredményez, valamint elősegíti az eredményesebb blokkolást egyaránt. 

Mindemellett azonban hatékony támadófegyvernek is számít, leginkább nagyobb kiterjedésű és kevésbé érzékeny szerveket támadnak vele, mint a végtagokat vagy a hasi és mellkasi szerveket.

Amennyiben te is szeretnél többet megtudni különböző harcművészeti ágazatok által megkövetelt hagyományos eszközökről, valamint azok használatáról, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos hasznos bejegyzést olvashatsz.

 

Vissza