Jósolja meg magának az időjárást, szerezze be saját időjárás-állomását!

Kütyü Magazin - 2020. május 14.

Az embert mindig is érdekelte az időjárás és annak változásai. Folyamatosan nyomon követte, mérte, megállapításokat vont le, valamint összefüggéseket keresett egyes tényezők között. Ez ma sincs másképp. Ma már nem indul el úgy otthonról az ember, hogy ne ellenőrizné az aznapi időjárás-jelentést, ne tájékozódna az internetről, vizsgálná meg az aktuális fronthatásokat.

Azonban a meteorológiában számos olyan információ szerepel, amelyet laikus fejjel nem mindenki tudna értelmezni. Amely a hétköznapi ember számára is értékes információt jelent, az a hőmérséklet, a nyomás, a csapadék és a páratartalom, és mindezen tényezők mérésére az otthoni időjárás-állomás is képes lehet! 

Miért fontos az időjárás meghatározása?

Az időjárás változásának nyomon követése több szempontból is lényeges, elsősorban a felvenni kívánt ruházat alkalmasságát határozza meg. Továbbá hatással van a szervezendő program életképességére. Amennyiben délutánra grillezést tervezett a kertben, és az időjárás-jelentés vihart jósol mennydörgéssel, akkor ideje lemondania az eseményt. Mindezen felül az ízületi problémákkal küzdők vagy migrénre hajlamos emberek is képesek felkészülni az elkövetkezendő időszakra, amennyiben előre látják, hogy erősebb fronthatás közeledik. 

Azonban az internetes, valamint a híradásokból való tájékozódás nem minden esetben pontos lakóhelyére nézve, mivel legtöbb esetben globálisan az egész országról, valamint nagyobb régiókról adnak értesítést. Azonban egy saját időjárás-állomás leszűkíti a területet, és közvetlen információval szolgálhat saját lakóhelye kapcsán. Visszajelzést ad a területen uralkodó nyomásról, páratartalomról és hőmérsékletről egyaránt.

Az időjárás-állomás jellegzetességei

Működése alapja, hogy hőmérséklet, páratartalom, valamint atmoszférikus nyomásérzékelőkkel van ellátva, így ad pontos képet az aktuális időjárásról. Fontosabb jellemzőik alapján különböző csoportokba sorolhatjuk az időjárás-állomásokat. Az érzékelő csatlakozásának módja fontos kitétel lehet, mivel a vezeték nélküli állomások manapság a szabványosak, amely esetében az érzékelők hatótávolságon belül, de kinti helyszínen vannak elhelyezve. Azok az időjárás-állomások, amelyek kábelen keresztül csatlakoznak, sok olyan tényező mérésére nem alkalmas, mint vezeték nélküli társaik.

 

Időjárás előrejelzésére való tekintettel három módot alkalmazhat: a légnyomásmérés - azaz a légnyomás alapján határozza meg az időjárást -, az internetes megoldás, amely figyeli az internetes forrásokat és azok alapján jelez előre. Valamint a Meteotime rendszer a legújabb, ami az időjárás globális figyelésére hivatott.

Amennyiben ön is szeretne megbizonyosodni az időjárási viszonyokról, akkor keresse fel a BestMarkt weboldalát, ahol megvásárolhatja saját meteorológiai állomását.

Vissza