A tökéletes, magasra emelkedett piskóta

Kütyü Magazin - 2020. május 16.

Piskótát készíteni recept szerint igazán egyszerűnek tűnik, mégis sokan küzdenek azzal, hogy mindig összeesik. Az állandó kudarc pedig hamar elveszi az ember kedvét a kísérletezgetéstől, és meggyőződéssé válik, hogy a piskóta elkészítése márpedig egy roppant bonyolult folyamat. Pedig nem az, csak tisztában kell lenni azokkal az apró trükkökkel, melyek nélkülözhetetlenek a tökéletes, magasra emelkedett piskótához.

Piskótarecept

Az igazán jó piskótához szükséged lesz 6 db közepes (M-es méretű) tojásra, 6 púpozott evőkanál lisztre, 6 evőkanál cukorra, egy csipet sóra és 1 csomag vaníliás cukorra.

Az elkészítés azzal kezdődik, hogy szétválasztod a tojások fehérjét a sárgájától, majd a fehérjét kemény habbá vered. Egy másik tálban a sárgájához add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és keverd habos állagúra. Ezután keverd hozzá a lisztet. Miután alaposan összeforgattad a sárgáját a liszttel, add hozzá a masszát a fehérjéhez.

Végül a masszát öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 20-30 perc alatt sül aranybarnára a piskóta.

Ha további konyhai tippeket és trükköket szeretnél olvasni sütés-főzés témakörben, keresd fel az ÉVA magazin Konyhám rovatát

A tökéletes piskóta elkészítésének titkai

A fenti receptet olvasva nincs semmi különös a piskóta elkészítésében, de van néhány olyan trükk, melyekre odafigyelve biztosan tökéletes, magasra emelkedett piskóta lesz a végeredmény.

  1. A tojások legyenek szobahőmérsékletűek. A túlhűtött tojásokat ugyanis nehéz kellően szép habbá felverni, hiszen ahogy a hideg tojások melegszenek, úgy csapódik ki rajtuk a víz, így viszont nem lehet megfelelően kemény habbá verni őket.

  2. A tojások különválasztását mindig egy harmadik edény vagy bögre fölött végezd. Amennyiben akárcsak egy picike sárgája marad a fehérjében, azt ne használd fel ehhez a süteményhez, mert nem fogod tudni keményre felverni a fehérjehabot.

  3. A fehérjét nagyjából 4-5 perc alatt lehet sima, kemény habbá felverni. Ha elérted ezt az állagot, akkor hagyd abba a műveletet, ugyanis a túlságosan felvert hab könnyen összetörik, így pedig lőttek a magas piskótának.

  4. A sárgáját a cukorral addig keverd, míg a cukor fel nem oldódik benne. Ezt onnan tudhatod, hogy a sárgája színe kivilágosodik, vanília színűre változik.

  5. Amikor a fehérjét összekevered a sárgájás krémmel, használj spatulát, és nagyon óvatos körkörös mozdulatokkal dolgozz. Egészen addig szükséges keverni a tésztát, míg teljesen egyneművé nem válik a massza. Ezt az összeforgatást ne csapd össze 2 perc alatt, mert ha összetörik a fehérje, akkor garantáltan alacsony marad a sütemény.

  6. Sütésnél fontos, hogy egészen addig ne nyisd ki a sütőajtót, amíg a piskóta el nem készül. Ezt úgy tudod könnyen ellenőrizni, ha sütőpapírral bélelt tepsiben sütöd, ugyanis akkor tekinthető késznek a sütemény, ha a piskóta széle és a sütőpapír elválik egymástól.
Vissza