Tényleg létezik a férfi meddőség!

Kütyü Magazin - 2020. június 10.

Ha nem jön a baba, lassan érdemes utánamenni, hogy mi is lehet a hiba. Ilyenkor a legjobb, ha a pár mindkét tagja aláveti magát egy alapos kivizsgálásnak, aminek során számos fontos dologra derülhet fény az egészségükkel kapcsolatban. Jellemzően a nők vonalán sejtik az okot, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy a férfi részéről nem jön össze a várva-várt gyermekáldás.

Nem olyan egyszerű

A legfontosabb, hogy azt tudatosítsuk magunkban, hogy egyik félnek sem a hibája az, hogy nem jön a gyermek. Jellemzően 40 százalékban a férfi és 40 százalékban a női oldalon van egészségügyi probléma, és a párok 20 százalékánál mindkét oldalról felmerül egy kis gond. Éppen ezért nem szabad senkit okolni, hanem minél előbb meg kell találni a megoldást, amivel boldog szülővé válhatunk.

Bár valószínűleg korábban mindenki sokszor hallotta, hogy elég egy alkalom védekezés nélkül, és kész a “baj”. Ez a valóságban közel sem ilyen egyszerű, hiszen számos fontos tényező szerepet játszik a fogantatáskor. Éppen ezért, ha 1 évig nem jön össze a baba, akkor sem kell aggódni, hanem csak az ominózus 1 év letelte után érdemes felkeresni a szakorvosokat. 

Első lépésként mi azt javasoljuk, hogy mindenképp a férfi vizsgálatával kezdődjön a procedúra. Ez két okból is praktikus. Egyrészt a férfiak mintaadása mintegy negyed órát vesz igénybe, fájdalommentes és gyors, hiszen csak egy adag spermát kell leadni vizsgálatra. A női oldal ennél sokkal bonyolultabb és meglehetősen kellemetlenebb, így felesleges kitenni a hölgyeket a vizsgálatnak, míg nem tudjuk, hogy a férfi oldaláról biztosan nincs probléma. 

Mit néznek a vizsgálat során?

Mint említettük, a spermamintából számos dolgot meg lehet állapítani, amiből következtetni lehet az esetleges meddőségre. A legfőbb szempontok, hogy:

  • mekkora a spermium mennyisége az adott mintában és 1 milliliter ondóban
  • mekkora százalékban tartalmaz élő spermiumot, és azok mennyire mozgékonyak, milyen az alakjuk
  • milyen a minta kémhatása

Ezek nagyon fontos dolgok, amik a termékenységet befolyásolják. Ha ezekre megvan a válasz, akkor el lehet kezdeni egy célzott kezelést.

Hiba esetén a szakorvos mindenképp javasol valamilyen terápiát. Van olyan dolog, ami orvosolható gyógyszerrel vagy épp műtéttel, de akad olyan is, amit sajnos nem lehet gyógyítani. Éppen ezért minden tőlünk telhetőt meg kell tenni azért, hogy megelőzzük a felmerülő problémát. Hogy hogyan érdemes gondolkodni? Az egészséges életmód, a napi mozgás megléte, továbbá a forró fürdő, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése mind segít abban, hogy ne pusztuljanak el a hímivarsejtek, és jó esély legyen a gyermekáldás bekövetkezésére. 

Nagyon fontos, hogy semmiképp se ess kétségbe azért, mert nem jön a baba! Ha itt az ideje, jönni fog, ha pedig nem, akkor ma már számos alternatív módszer áll a rendelkezésetekre!

 

Vissza