A masszázsmedence vízkezelésének fontossága

Kütyü Magazin - 2020. július 6.

A masszázsmedencék hosszú és tökéletes működésének záloga a megfelelő karbantartás. Ezalatt pedig nem a porronggyal való áttörölgetés és a havi egyszeri vízcsere értendő, hanem a folyamatos vízkezelés. De miért van erre szükség, és hogyan kell megfelelően végezni? Ennek jártunk utána.

A vízkő, mint legfőbb ellenség

A vízkő mindenhol ott van, ahol víz van, és mindent tönkretesz, vagy legalább elcsúfít. Gondolj csak a zuhanyfülke üvegére, a csaptelepekre vagy a vízforraló készüléked belsejére. A vízkő lerakódottságától függően ezekről több-kevesebb vízkőoldó szerrel eltüntethető az érdes felületű lerakódás, de masszázsmedence esetében nem ajánlott megvárni a lerakódás kialakulását. Ugyanis a masszázsmedencében a vízkő nem csupán esztétikailag problémás, hanem ez a lerakódás egyrészt roncsolja a medence anyagát, másrész eltömíti a fúvókákat, és a szűrők működését szintén befolyásolhatja.

Ha ez nem lenne elég, a vízkő megjelenése egészségügyi szempontból is káros, mivel a lerakódások a baktériumoknak remek táptalajt biztosítanak.

A megfelelő vízszint szerepe

Minden masszázsmedencében található egy jelölés, ami azt mutatja, hogy minimum meddig kell feltölteni a medencét vízzel. Erre a jelölésre érdemes néhány naponta vetni egy pillantást, hiszen a jakuzzi meleg vize folyamatosan párolog, így időnként szükség lehet némi utántöltésre.

Ennek azért van jelentősége, mert ha rendszeresen és sokáig a minimum szint alatt van a víz szintje, akkor a rendszer nem fog megfelelően működni, vagyis leállhat a vízforgatás és a fűtés.

Szűrőtisztítás hetente egyszer

A masszázsmedence szűrőit hetente vagy legfeljebb kéthetente egyszer ajánlott alaposan áttakarítani. Ehhez a szűrőket ki kell venni és erős vízsugárral átmosni, de a legjobb, ha kifejezetten erre a célra kifejlesztett tisztítószerrel végzed a szűrő mosását. Ezzel a művelettel egyrészt biztosítod a szűrőrendszer megfelelő működését, másrészt a tiszta szűrők hatékonyabban funkcionálnak. 

Algásodás

Állóvizekben gyakori probléma az algásodás, nincs ez másként a masszázsmedencékben sem. Az algák ellen a fertőtlenítőszerek igen jól alkalmazhatóak, de nem mindig elégségesek, sok esetben szükség van plusz algairtó szerek bevetésére is.

Speciális vízkezelők

Vannak azonban olyan speciális vízkezelő adalékok, melyekkel egyszerre kezelhető az algásodás, a fertőtlenítés, a víz keménysége és pH értékének beállítása. Ilyen az Aquafinesse vízkezelő adalék is, mely heti egyszeri alkalmazásával kristálytiszta víz érhető el.

Ha te is szeretnél egy ilyen adalékot, hogy 5 perc alatt végezhess a jakuzzid vízkezelésével, rendeld meg a SpaTrendtől!

Vissza