Szobatisztaság könnyen, gyorsan és stresszmentesen

Kütyü Magazin - 2020. július 6.

Közeledik az óvoda, és egyre sürgetőbbnek érzed, hogy a gyermeked elhagyja végre a pelust? Az ismerős gyerekek már mind leszoktak róla, de a tiéd még nem érett meg rá? Úgy érzed, hogy el kell kezdened a tréningezést, hogy végre a wc-t vagy a bilit használja? Ne stresszelj, ezt nem lehet siettetni, hiszen minden gyermek más!

Ne erőltesd

Nagyon gyakori hiba, hogy a szülők nagy elvárásokkal indulnak a leszoktatás felé. Pedig ez nem egy verseny, ahol a pelus elhagyása bizonyítja, hogy ki milyen jó szülő. Minden baba máshogy fejlődik, így nem lehet őket összehasonlítani. Mindegyik máskor érik meg az éppen soron következő lépések megtételére. Ismerünk gyermeket, aki 2 évesen már komplett verset mondott, míg a másik meg sem szólalt ennyi idősen, de például szobatiszta volt. 

A szobatisztaság egy idegrendszeri érés következménye, így hiába ültetjük 1 évesen bilire a babát, a vége biztosan kudarcélmény lesz. Mivel ennyi idősen nem ura a testének, így nem tanulja meg, hogy mikor is érzi azt az ingert, hogy pisilni vagy épp kakilni kell. Ugyanilyen kudarccal végződő dolog, ha levesszük a pelust és hagyjuk bepisilni, mivel ezzel megalázottnak érezheti magát, hogy nem képes visszatartani a pisit. Lehetőleg felejtsük el ezeket a módszereket. Éppen ezért mindenképp hagyni kell, hogy maga mondja azt, hogy elég volt a pelusból, és irány a szobatisztaság. 

Amikor magától mondja

Ideális esetben a szülő beszerez mindent, amiről úgy gondolja, hogy szükséges lehet a leszokáshoz. Könyvek egész garmadája foglalkozik a témával, sőt egész iparág jött létre a bilik kapcsán. Van szétszedhető, zenélő, lépcsős és még rengetegféle változat. Ha nem akarsz kidobni az ablakon egy rakás pénzt, akkor felejtsd el a különböző csodamódszereket, hiszen ez egy természetes folyamat. 

Könnyen előfordulhat, hogy az életben adódnak olyan problémák, amik visszavetik a legtisztább szobatisztasági törekvést is. Ilyen lehet egy válás, egy óvodaváltás vagy épp egy kistestvér születése is. Az ilyen események elsősorban a szobatisztasággal kapcsolatos mozzanatokban mutatkoznak meg, mivel pszichésen megterhelik a gyermeket. 

Ha minden csillag együtt áll, akkor ez a folyamat akár napok alatt lezajlik anélkül, hogy bármi problémát okozna. 

Arra azért mindenki legyen felkészülve, hogy az első időszakban történnek balesetek, így mindenképp több alsónemű legyen bekészítve. A séta és a játszótér esetében is több váltásruhával érdemes készülni. Sőt, a nyár a legjobb időszak, hiszen olyankor minden gyerkőc előszeretettel locsolja meg a virágokat, és ez inspirálólag hat rájuk ebben a folyamatban. 

Tehát ne siettessünk semmit, hiszen mindennek eljön az ideje, amit ki más érezhetne jobban, mint maga a változás alanya: a gyermek. 

Vissza