A LED lámpa működésének sajátosságai

Kütyü Magazin - 2020. július 9.

A LED lámpák egyre népszerűbb opciónak számítanak a modern világítástechnika iránt érdeklődők körében, nyilván nem véletlenül. A cikkben arra igyekszünk rávilágítani, hogy milyen előnyök szólhatnak ezeknek a fényforrásoknak a használata mellett.

Egyaránt szó lesz tehát a LED lámpák működésének alapelvéről, az alkalmazásukból fakadó fontosabb előnyökről, illetve a használattal és technikai paraméterekkel kapcsolatos egyéb sajátosságokról, amik egyértelműen a LED fényforrások mellett szólnak.

Alapvetően így működik a LED lámpa

Maga az elnevezés a Light Emitting Diode angol rövidítéséből származik, magyarra fordítva pedig a jelentése fénykibocsátó dióda. A rákapcsolt egyenfeszültség hatására a dióda fényt bocsát ki, méghozzá kiváló minőségben.

Amikor egy LED lámpáról van szó, akkor gyakorlatilag több LED együttes építése történik. Méghozzá azért, hogy az erejük egységesítése és koncentráltsága által sikerüljön magasabb hatásfokú fényerőt megvalósítani.

A LED-ek sajátossága még, hogy alacsony egyenfeszültségről működnek. Emiatt előtét áramköröket is javasolt alkalmazni velük kapcsolatban, mégpedig az egyenirányítás és feszültségcsökkentés céljából.

A LED lámpatestek működésének egyéb sajátosságai

A LED lámpa bármilyen hosszú ideje is van már használatban, a működése nem jár együtt hőtermeléssel. Ennek köszönhetően az épp világító lámpatestet akár kézzel is megfoghatjuk, hiszen nem fogja megégetni a kezünket.

A LED lámpatestek működése kapcsán az egyik kiemelendő tényező a magasabb hatásfok. Vagyis a felhasznált áram lényegesen nagyobb hányadát képesek fénnyé alakítani, összehasonlítva például a halogén fényforrásokkal.

Részben ennek a tulajdonságnak is köszönhető, hogy a LED lámpatestek várható élettartama sokkal hosszabb a hagyományos lámpákhoz képest. Egész pontosan 30 ezer, illetve 50 ezer óra között húzódik meg az az intervallum, amit a LED lámpákat gyártók egy-egy fényforrásnál prognosztizálnak.

Ezekre a plusz előnyökre tehetünk szert a LED lámpa használatával

A LED lámpatestek használata úgy jár együtt több és minőségibb fénnyel, hogy közben alacsonyabb elektromos áramfogyasztás keletkezik. Ahogyan fentebb is írtunk már róla, ezek a fényforrások kiemelt hatékonysággal hasznosítják a felhasznált energiát, ezért az alkalmazásuk roppant gazdaságos.

Ráadásul kiemelt megbízhatóság jellemző a működésükre. A halogén izzóknál folyamatos jelleggel okozhat problémát az izzók kiégése, a LED fényforrások esetében ugyanakkor ez a veszély gyakorlatilag kizárható.

Összességében elmondható tehát, hogy a LED lámpák használata úgy jár együtt több és minőségibb fénnyel, hogy közben a működtetés kevesebbe kerül, sokkal megbízhatóbb, miközben nagyságrendekkel hosszabb várható élettartammal kalkulálhatunk velük kapcsolatban.

Vissza