Az önműködő grillsütő

Kütyü Magazin - 2020. július 11.

Biztosan te is tudsz róla, hogy már több éve léteznek az úgynevezett pellet kazánok, melyek képesek arra, hogy a kazán tartályában lévő tüzelőanyagot folyamatosan és önállóan adagolja úgy, hogy a kazán hőmérséklete állandó legyen. Ez egyébként egy nagyszerű és rendkívül kényelmes módja a központi fűtésnek (persze csak a gázfűtés után), aminek a technológiáját felhasználták a grillezőkhöz is, sőt a legmodernebb technológiával ötvözve okossá is tették ezeket a grillsütőket.

Mi az a pellet, és hogyan működik a pellet grill?

A pellet egy tüzelőanyag, amit faforgácsból, faaprítékból és fűrészporból készítenek magasnyomású pelletgyártó gépben történő préseléssel. A pellet grill pedig az a grillsütő készülék, ami faszén vagy gáz helyett pelletet használ tüzelőanyagnak.

A fapellettel működő grill üzemeltetése hasonló a pellet kazánokéhoz, hiszen mindkét esetben egyenletes a tüzelőanyag-ellátás, ezáltal pedig a grill hosszú ideig képes egyenletesen tartani a kívánt hőmérsékletet, legyen bármilyen zord is az időjárás.

Ez a tulajdonság ételkészítés szempontjából igen előnyös, hiszen ezáltal elkerülhető a hús kiszáradása és megégetése egyaránt. 

Mitől lesz okos egy grillsütő?

Pontosan ugyanaz teszi okossá a grillsütőt, ami alatt a mai készülékek okosságát értjük. Bármilyen meglepően hangzik, ez azt jelenti, hogy egy előre letöltött applikáció segítségével a tablet vagy az okostelefon egyaránt használható a grillsütő beállításaihoz, tehát mindössze egy gombnyomás választ el a bekapcsolástól, a tökéletes hőmérséklet és a kívánt mennyiségű füst beállításától, valamint a kikapcsolástól egyaránt.

Sőt, az applikáció nem kizárólag annyira képes, hogy jelzi a grillsütőnek a kívánt hőfokot és füstmennyiséget, hanem segítséget nyújt a szakácsnak abban is, hogy milyen típusú húshoz milyen hőmérséklet dukál.

Továbbá szintén hasznos funkció, hogy az ételkészítés hogyanját, vagyis hogy lassan átsütve, grillezve vagy füstölve legyen, szintén meg lehet adni. A betáplált adatok alapján az applikáció gyors kalkulációt végez, melynek végén megadja a megfelelő hőmérsékletet és a sütési időt.

Akkor sincs minden veszve, ha éppen semmi nem jut eszedbe, hogy mit készíts, ugyanis az applikációban rengeteg, grill séfek által tesztelt recept található ínycsiklandozó képekkel illusztrálva, melyek közül könnyedén kiválaszthatod a számodra leginkább ellenállhatatlannak tűnő fogást.

Természetesen az applikációban található egy GYIK könyvtár is, ahol a gyakran felmerült kérdésekre adták meg a válaszokat, valamint előre beállított sütési programok és kedvencek funkció szintén elérhető, amiben lehetőség van elmenteni a személyes kedvenceket.

Ha úgy érzed, hogy egy ilyen okos grillsütőnek hasznát vennéd, keresd fel a Grillplaza.hu oldalát, ahol többféle pellet grill közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelő készüléket!

Vissza