Rekord mennyiségű G-Shock karórát gyártottak tavaly

Kütyü Magazin - 2020. július 16.

Rekord mennyiségű, 10 milliónál is több G-Shock karórát gyártott le 2019-ben a nagy múltra visszatekintő Casio. A G-Shock története során első ízben haladta meg ezt a gyártási darabszámot. 

A strapabíróságáról és kiváló funkcionalitásáról közismert G-Shock karóracsalád 2017-ben is különleges mérföldkövet ünnepelhetett. Akkor adták át ugyanis a 100 milliomodik példányt. Ehhez a páratlan eredményhez 34 évre volt szüksége a modellcsaládnak, de számítások szerint a bűvös 200 milliós darabszámot jóval hamarabb elérheti a Mr. Ibe által megálmodott típus. 

Bármennyire is furcsán hangzik, az első „Gravitional Shock”, vagyis G-Shock karórákat nem sport vagy hobbi célú felhasználása tervezték. A Casio eredeti elképzelése az volt, hogy elsősorban fizikai dolgozók számára fejlesszen egy olyan professzionális karórát, amit nem kell óvni a sérülésektől és az ütődésektől. A fáma szerint a korabeli prototípusokat a kutatás-fejlesztési központ egyik szobájának ablakából, 10 méter magasról dobták le és az eséseket a G-Shock karórák gond nélkül túlélték, emellett vízben is kiválóan működtek. Az első G-Shock egy DW-5000C modell volt, ami legalább 200 prototípus megalkotása után készült el. 1983-as bemutatása után két évvel érkezett meg a por és sárálló (G-Shock DW-5500C) változat, 1987-ben pedig bemutatták utódját, a DW-5600C-es karórát, ami az akkori idők legnépszerűbb G-Shockjává vált. 

„2017-ben különleges Guiness Világrekordot állítottak fel ezzel az órával. Hogy bemutassák strapabíróságát és ütésállóságát áthajtottak egy DW5600E-1 típusú karórán egy 24,97 tonnás teherautóval. Az óra gond nélkül túlélte az akciót, ezzel a világ első olyan karórájává vált, amely sérülés nélkül átvészelt egy nehéz-teherbírású teherautóval történő találkozást” – hívta fel figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.  

A Casio 2017-ig, tehát a 100 milliomodik G-Shock legyártásáig évente közel három millió G-Shockot adott el, amivel több svájci karóragyártót is a maga mögé utasított. A jelenlegi kínálatban az eredeti DW-5600 felturbózott változata, a GMW-B5000-es acél G-Steel termékcsalád meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, ezért a Casio úgy számol, hogy az értékesített G-Shock karórák között az eddigi 20%-ról akár 30%-ra is nőhet az acél tokos karórák aránya a közeljövőben. 

Vissza