Mit szeretnél tudni a fogfájásról?

Kütyü Magazin - 2020. szeptember 4.

Fájt már valaha a fogad? Ugye, hogy az egyik legrosszabb élmény, ami érhet? Szúr, hasogat, lüktet, és ez még nem minden, hiszen még a fogorvost is fel kell keresni vele. A legjobb, ha megismerjük a legfontosabb bajt jelző tüneteket. 

A legfontosabbak

Kisgyermekkorban 20 foggal büszkélkedhetünk, majd 6 éves korunk után összesen 31 fogunk bújik elő az állkapocsból. Vannak elegen, akiknek ez 4-gyel kevesebb, hiszen a bölcsességfogak nem csak feleslegesek, de sokaknál ki sem jönnek, vagy épp kihúzásra kerülnek az állkapocs érdekében. Azt azért jó tudni, hogy aki ebből a 32-ből veszít el fogat, annak már nem nő ki újra, hanem csak a megfelelő fogpótlásban reménykedhet. 

A különböző sérülések, gyulladások esetén sincsenek egyszerű házi praktikák, amik hosszú távon megoldják a problémát, hiszen ezen csak a fogorvos segíthet igazán hatékonyan.

A fogak árnyalata egyénenként változó, ami többnyire világossárga vagy épp világosszürke. A hófehér csak a reklámokban létezik. 

A fogaink fő szerepe a rágás, az esztétikum és persze a hangképzés. Hiány esetén ezek problémássá válhatnak, ami oda vezet, hogy mielőbb pótoltatni kell egy szakorvossal. A hiányuknak például igen gyakran köszönhető különféle lelki probléma, mint például önbizalomhiány is. 

Többféle fájdalom létezik

Fogfájás és fogfájás között is óriási különbség van. Lehet a fájdalom lüktető, éles vagy épp tompa. Bármelyik is lépjen be az életünkbe, minden esetben azonnal érdemes időpontot kérni a fogorvoshoz, mert csak ő tudja hosszú távon megszüntetni azt. A legtöbb esetben a fájdalom abból fakad, hogy a fogbelet valami ingerli, és az idegek reagálnak rá. Bár sokan a hirtelen fellépő éles fájdalomtól ijednek meg, ez még a legkönnyebben kezelhető verzió. A tompa fájdalom kell, hogy igazi ijedtséget váltson ki, mert ebben az esetben már az idegek az érintettek. 

Éles fájdalmat legtöbbször fogérzékenység, letört fog, fogszuvasodás vagy akár túl magas tömés is kiválthat. Ezek még egyszerűbben megoldhatóak, ha mielőbb eljutunk a szakemberhez. 

A tompa fájdalom az idegek károsodására utal, ami egyre súlyosbodó kimenetelt sejtet. Rosszabb esetben és kezelés nélkül akár hetekig is elhúzódhat, ami általában gyökérkezeléshez vezet, ha a pulpa is érintett.

A lüktető fájdalom súlyos gyulladásra utal. Ez bekövetkezhet élő vagy már gyökérkezelt fog esetén is. Mielőbbi ellátást kíván, mert veszélyeztetheti a fogakat és az állkapcsot.

Ha fáj a fogunk, akkor minden esetben az a legjobb, ha mielőbb időpontot kérünk a fogorvoshoz, mert nem valószínű, hogy a különféle praktikák hatására huzamosabb ideig enyhülni fog a fájdalom. Rendszeres fogászati kontrollal ezek a tünetek megelőzhetőek és kordában tarthatóak, hiszen figyelemmel kíséri a szakember a fogaink állapotát.

Vissza