Milyen az ideális matrac egy pihentető alváshoz?

Kütyü Magazin - 2020. szeptember 6.

A tökéletes matrac kiválasztása mindig bonyolult és hosszadalmas folyamat a többség számára. Pedig egyáltalán nem kötelező, hogy így legyen, hiszen elég csak néhány szempontot szem előtt tartani ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő matracot éjszakára.

A legfontosabb a pozíció

Alvás tekintetében az egyik legfontosabb ismérv az alvási pozíció. Az igazán kényelmes matrac megtámasztja a vállakat, a hátat és a csípőt, így hozva létre a pihentető alvást. Testsúly tekintetében is alkalmazkodni kell a matracnak, hiszen minél nagyobb súlyról van szó, annál keményebb matracot javasolnak. 

Az egyik legnagyobb csoport az oldalt alvók alkotják. Nekik semmiképp nem érdemes nagyon kemény matracot választani, mivel alvás során a testsúlyuk egy igen kis részen koncentrálódik. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb terhelést a vállak kapják, amiknek ebben az esetben egyáltalán nem jó a kemény támasztás. Egy fokkal puhább matracokat ajánljuk nekik. 

A háton alvók a másik jelentős csoport. Ebben az esetben nyugodt szívvel választhatunk kemény matracot, mivel a testsúly nagy területen oszlik el, így kell az alátámasztás. 

Utolsó helyen a hason alvók állnak, akik bár jóval kevesebben vannak, mint az előző két csoport képviselői, mégsem mehetünk el mellettük. Ebben az esetben is a keményebb matrac a telitalálat, hiszen nagyobb felületen érintkezik a test az ággyal, mint oldalfekvés esetében. 

Más szempontok

Matracválasztás során természetesen felmerülhetnek más egyéb szempontok is, de a legfontosabb akkor is az alvási pozíció. Persze elég nehéz megfigyelni magunkat álmunkban, hogy hogyan is alszunk. Ebben az esetben a legjobb, ha a partnerünknél érdeklődünk, hogy mit tapasztalt, vagy éppen alvási naplót vezetünk. Jegyezzük fel, hogy milyen pózban aludtunk el és hogyan ébredtünk.

Egy nagy mértékben megszívlelendő tanács, hogy ha egy matrac a próba során túl kemény, akkor jó helyen van a boltban, ne vigyük haza. Egy jó minőségű matrac bizonyos idő elteltével sem lesz puhább, maximum használtabb. Éppen ezért törekedjünk a megfelelő keménység kiválasztására. Természetesen amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy egy matrac élettartama általában 10 év, ezután már mindenképp megérett a cserére. Persze ha előbb válik kényelmetlenné, akkor minél előbb el kell jutni a csere pillanatáig.

Az is lehet, hogy valamilyen allergiánk van, így nagyon fontos, hogy a matrac antiallergén legyen. Szerencsére ma már a matracgyártók is kiemelt figyelmet fordítanak az érzékeny vásárlók igényeire. Ebben az esetben a legjobbak a maximálisan természetes anyagból készült darabok. Ha úgy érezzük, hogy ilyen verzióra van szükség, ne habozzunk, válasszuk ki a számunkra megfelelő keménységet!

 

Vissza