Szőlőmust és tulipán pohár, azaz a brandy útja és tálalása

Kütyü Magazin - 2020. szeptember 7.

A brandy valójában a szőlőmust egy változata, azonban a végeredményhez több folyamaton is keresztül kell mennie az italnak. Első lépésként a szőlőmustot erjeszteni kell, az így kapott bort lepárolják, majd megégetik, és végül gondosan kiválogatott tölgyfahordókban érlelik.

Ha az előbbieket röviden összegezni szeretnénk, akkor azt lehet mondani, hogy a brandy egy változó erősséggel rendelkező égetett bor, aminek az alkoholtartalma minimum 36% és legfeljebb 60%.

A brandy fajtái

Ahogy borok esetében is, úgy az égetett borok esetében is nagyhatalomnak számít Franciaország. Az egyik legismertebb borpárlat a francia Cognac régióból származó Cognac, amit nálunk konyaknak szokás nevezni. A francia borpárlatok egy másik neves képviselője az armagnac, ami szintén a származási helyének, azaz az Armagnac régiónak a nevét viseli. Erről az italról tudni kell, hogy évjárati jellemzőkkel látják el, ami szinte minden esetben feltüntetésre kerül a palackok csomagolásán is.

A második nagy brandygyártó nemzet Olaszország, ami szintén nem meglepő annak fényében, hogy borokból is rengeteg kiváló kerül ki az országból. Az egyik leghíresebb brandymárkájuk a Brandy Italiano.

Érdemes még megemlíteni a spanyol Brandy de Jerezt és az örmény Ararát is, ezek ugyanis egyaránt minőségi italok, azonban hazánkban még kevésbé ismertek.

Érdekes módon nem csak a nagy szőlőtermesztési és borászati múlttal rendelkező országok gyártanak brandyt, hanem olyan nemzetek is tökéletesre csiszolták az égetett bor készítésének a technikáját, mint Görögország, Németország, Szlovákia, Ausztria vagy éppen az Egyesült Államok.

Amennyiben szeretnéd megkóstolni valamelyik fenti ország italát, akkor érdemes lehet szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online-nál kapható brandyk között.

 

Évjárat és kiszerelések

A brandy kiszerelése és csomagolása nem különbözik nagyban a többi röviditaltól, a legkisebb kiszerelés itt is fél literes, méretben a következő a háromnegyed (0,75) literes, a legnagyobb üveg pedig háromliteres.

Évjárat tekintetében roppant széles a skála, a kapható brandyk minimum egy évesek, ugyanis ennél fiatalabb nem kerülhet forgalomba, a legfelső határ pedig a 30 éves kor. A fiatalabb italok kiválóak lehetnek egy könnyed baráti összejövetelhez, egy-egy könnyed koccintáshoz, az érettebbeket pedig érdemes az igazán exkluzív eseményekre tartogatni, egy szülinapra vagy egy kerek évforduló megünneplésére.

A brandy tálalása

A brandyt leginkább étkezés után szokás fogyasztani, ugyanis nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek segítségével fel lehet készíteni a gyomrot és az ízlelőbimbókat a finom fogásokra. Az ital íze akkor a legjobb, ha szobahőmérsékleten tálalják, bár az ízéhez nem ad hozzá semmit, de a protokoll szerint tulipán formájú pohárban illik felszolgálni.

Vissza