Új NIKKOR Z objektívek

Kütyü Magazin - 2020. szeptember 17.

A Nikon két új NIKKOR Z objektívet mutat be: a NIKKOR Z 50mm f/1.2 S-t, az első f/1.2 Z fix objektívet, valamint a NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S-t – a világ legrövidebb, teljes képméretű f/2.8 rendkívül nagy látószögű zoomját*. Mindkét objektívek jelentős képességeket ad hozzá a folyamatosan növekvő Nikon Z tükör nélküli rendszerhez.

A NIKKOR Z 50mm f/1.2 S különleges helyet foglal el a Nikon Z sorozatban. Hihetetlen felbontóképességének, kompromisszumok nélküli automatikus élességállításának és a kivételes esztétikai vezérlésének köszönhetően ez a profi általános fix objektív egy velünk élő legenda. A kifinomult elmosódástól kezdve a részletgazdag pontszerű fényforrásokig a profi alkotók képesek lesznek a mélység és részletesség új szintjeit megalkotni a klasszikus 50 mm-es gyújtótávolsággal – készítsenek akár állóképeket, akár videókat. Ez az objektív teljes mértékben kihasználja a Nikon Z-bajonett figyelemre méltó fénygyűjtő képességeit, az f/1,2 maximális rekesz pedig hatalmas szabályozási terjedelmet biztosít a mélységélesség felett.

A NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S kiegészíti a nagy teljesítményű Nikon Z család objektívhármasát. Remek képalkotási teljesítménye és kompakt kialakítása megkülönbözteti az objektívet a többitől. A fejlett optikai jellemzők, a széles Z-bajonett és az állandó f/2,8-as rekesz olyan lenyűgöző teljesítményt nyújt, amely még a fix objektívekkel is felveszi a versenyt. A fényviszonyok a kép szélein is hatékonyan szabályozhatók még nagy rekesznyílás mellett is, csakúgy, mint a szellemkép és a becsillanás, a megdöbbentően tiszta képért. A fotósok bármely épületet, tájképet vagy éjszakai látképet képesek életre kelteni, amelyet rögzíteni szeretnének.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere szerint: „Ezeket a jelentősen megújított NIKKOR Z objektívek büszkén mutatjuk be a profi fotósoknak. Az új 14-24 mm-es tökéletesen kiegészíti a professzionális zoom objektívek NIKKOR Z objektívhármasát, az 50 mm-es tükör nélküli fix objektív pedig azon profik számára előnyösebb választás, akik a figyelemre méltó S sorozatú Noct szintjét megközelítő optikai teljesítményre vágynak, az automatikus élességállítási funkciók feláldozása nélkül.”

Művészi részletek. NIKKOR Z 50mm f/1.2 S

  • Professzionális, f/1,2 mm-es fix objektív. Kifinomult elmosódás. Részletgazdag, pontszerű fényforrások. Elképesztő élesség a kép egészén. Bámulatos teljesítmény gyenge fényben is.
  • Speciális optikai felépítés. 17 objektívelemmel 15 csoportban, köztük két ED üvegelemmel és három aszferikus lencse objektívelemmel.
  • Kompromisszumok nélküli automatikus élességállítás. Az automatikus élességállítás gyors, gördülékeny és minden eddiginél halkabb. A fókuszterület még kis tárgytávolság és kis mélységélesség esetén is éles marad.
  • Rendkívül tiszta képek. A Nikon tükröződésgátló nanokristály és ARNEO bevonata kiküszöböli a szellemképet és a tükröződéseket, még ellenfényben.
  • Mozifilm-hangulatú felvételek. A nagy maximális rekesz hatalmas szabályozási terjedelmet biztosít a mélységélességben. Az élességállítás közbeni látószög-instabilitás (az ún. „fókuszlégzés”) szinte teljesen megszűnik.
  • Professzionális vezérlés. A vezérlőgyűrű csendes, és az Fn gomb is személyre szabható. Az OLED információs panel segítségével gyorsan és egyszerűen megerősítheti a fontos fényképezési adatokat.
  • Időjárásálló. Az objektívváz minden mozgó része szigetelt, és a fém objektívrögzítés környékét is gumitömítés fedi.

A tér mestere. NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S

  • Professzionális, f/2,8-as rendkívül nagy látószögű zoomobjektív. A széles Z-bajonett és az állandó f/2,8 rekesz lenyűgöző teljesítményt nyújt.
  • Elsőrangú optikai teljesítmény. Az élesség a kép minden területén kivételes. A Nikon által kifejlesztett nanokristály és ARNEO bevonat drasztikusan csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket. 
  • Strapabíró és megbízható. Az objektívváz minden mozgó részét alapos szigetelés védi a portól és nedvességtől. Az alumíniumötvözetből készült bajonett kisebb tömeggel, ugyanakkor nagyobb tartóssággal jár.
  • Videófelvételre készen. Az automatikus élességállítás zökkenőmentes és hangtalan a gyakorlatilag nem tapasztalható „fókuszlégzés” és a zoomolás közbeni fókusz-elállítódás miatt. Pontosan vezérelheti a mélységélességet közvetlenül az objektívről. 
  • Szűrőzhető. A mellékelt objektív fényellenzővel együtt 112 mm-es felcsavarható szűrőket is használhat. A hátsó szűrőfoglalat lehetővé teszi a színfólia használatát.

_____________________

* Az olyan, teljes képméretű (Nikon FX formátumú), cserélhető objektíves digitális fényképezőgépekhez való cserélhető objektívek között, amelyek gyújtótávolsága 14 mm-es vagy kisebb, maximális rekesze f/2,8 a zoomtartományban a 2020. szeptemberi állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.

Vissza