Home office tapasztalatok munkavállalói szemmel

Kütyü Magazin - 2020. október 6.

A 2020-as év egyik régi-új találmánya lett a home office. Fokozatosan egyre több cég vezette be a vírushelyzet miatt a részleges vagy teljes home office-t. Voltak, akik fel voltak rá készülve, voltak, akik nem, de mégis meg kellett lépniük, ha nem akarták lehúzni a rolót. Több cég is végzett kutatásokat, hogy a munkavállalók hogy élik meg az otthonról végzett munkát. Továbbá emellett persze fontos az is, hogy a cégek hogyan birkóznak meg mindezzel.

Home office hosszabb távra?

Sok munkavállaló olyannyira megszokta és berendezkedett otthon a munkavégzéshez, hogy a folytatásban több home office lehetőségben bízik. Sőt, egyesek egyöntetűen a home office véglegesítését szeretnék elérni munkáltatójuknál. Feltehetően még jó pár hónapig (vagy akár tovább is) velünk lesz a koronavírus, így érdemes mindenre felkészülnünk.

Az általános hangulatról home office-ban

A DreamJo.bs saját felhasználóin végzett kutatásból kiderül, hogy a felhasználók 48 százaléka odáig van a home office-ért. Emellett további 40 százalék inkább kedveli, mint sem, bár már kicsit unja is. Még érdekesebb, hogy a válaszadók felének komoly kihívást jelent otthon kialakítani egy időbeosztást, vagy ha sikerül kialakítani, akkor betartani nem.

Ha te már eldöntötted, hogy home office-ban szeretnél dolgozni, keresgélj a DreamJo.bs home office állásai között. 

Mi nem hiányzik az irodában dolgozásból?

Nem meglepő, hogy a kutatásból kiderült, hogy a legkevésbé hiányzó dolog az a lakóhely és a munkahely közötti ingázás. Erre átlagosan napi 1 órát szántak korábban, ez most egy az egyben felszabadul.

Második helyen van a megszakított munkavégzés. Ez azt jelenti, hogy valami vagy valaki mindig megzavarja a munkavállalót a munkahelyén. Ezzel megszakad a munkafolyamata, újra fel kell majd vennie a fonalat, vissza kell rázódnia, ami nem kevés idő. Ami nagyon nem hiányzott még a munkavállalóknak, az az irodai edzés lehetősége és a rugalmas munkaállomások.

Mi hiányzik az irodából? 

A legjellemzőbb válasz a munkahelyi közösség volt. Ugyanakkor sokan jelezték, hogy a munka és magánélet közötti éles elválasztó vonalat is hiányolják az otthonról történő munkavégzés során. Csábít sok megkérdezettet az irodában elérhető számtalan alapszolgáltatás. Ilyen pl. a válaszadók 69%-ának hiányzó tárgyalók, az 52%-nak hiányzó természetes fény és a növények. De a megkérdezettek 48%-a legjobban a stabil, gyors internetet hiányolja a legjobban.

Összegezve

Az elmondható, hogy sokkal több munkavállalónak jött be az otthoni munkavégzés, mint amennyinek nem. Ugyanakkor van még hova fejlődni, van még mit megszokni, kialakítani. Ilyen pl. az egyik legfontosabb, az otthoni munkarend kialakítása, mely sarkalatos pont a produktivitásra való tekintettel. Jó irányba haladunk, ez a jövő, sőt, ha nem változik a vírushelyzet, akkor már a jelen is. Legyünk pozitívak, hozzuk ki ebből a helyzetből is a lehető legtöbbet.

Vissza