Így lesz teljes a szülés utáni kórházi csomag

Kütyü Magazin - 2020. november 1.

Nem csak a baba kórházi csomagját kell gondosan összeállítani. Épp ilyen fontos, hogy az édesanya egészségét és kényelmét szolgáló holmik is a kórházi táskába kerüljenek.

Mikor állítsuk össze a kórházi csomagot?

Vannak édesanyák, akik már a harmadik trimeszter elején gondosan összeállítják a szülés után szükséges felszerelést. Akadnak olyan kismamák, akik csak az utolsó napokban készülnek a kórházi napokra. 

Az extrém esetektől eltekintve a 36. hét környékén azért már érdemes elkészíteni egy listát, és az alapján beszerezni a szükséges termékeket. Ha az édesanya felkészülten érkezik a kórházba, ha kéznél van minden, ami kell, könnyebben telhetnek az első napok.

Mit kell feltétlenül bepakolnunk a babának?

Érdemes előre sorra vennünk, hogy mi szükséges a pelenkázáshoz, a szoptatáshoz, milyen ruhácskákat vigyünk magunkkal. Vannak kórházak, ahol a babák csak a hazaúton viselik a saját ruhájukat. Ellenben sok helyen előfordul, hogy már az első fürdés után az otthonról hozott viselet van rajtuk. Érdemes lehet magunkkal vinni egy puha babatakarót is. Amennyiben úgy döntünk, hogy a babánknak cumit szeretnénk adni, ezt se felejtsük ki a csomagból. Sőt, akár egy cumisüveget is magunkkal vihetünk.

Szükség van pelenkára, popsikrémre, popsitörlőre, textilpelenkára, eldobható pelenkázó alátétre. A fürdetést legtöbbször a csecsemőosztályokon dolgozó nővérek végzik, ám előfordulhatnak olyan intézmények, ahol a szülőké a feladat. Ez esetben erre is fel kell készülnünk.

A szoptatást segítő termékek nagyban hozzájárulhatnak az első napok sikereihez. Az emlőgyulladás, a sebes mellbimbó vagy az első néhány sikertelen kísérlet elbizonytalaníthatják az anyukákat. Egy hatékony mellbimbókrém, bimbóvédő, törlőkendő, melltartóbetét vagy éppen egy hűsítő jégzselé segítenek elkerülni a kellemetlenségeket.

Anyai higiénia természetes szülés után

A leváló méhlepény és az összehúzódó méh okozza az úgynevezett gyermekágyi vérzést. A szülést követő kórházi napokban erősebb a vérzés, ezért fontos a megfelelő higiénia. Érdemes tehát kifejezetten erre az időszakra tervezett betétet csomagolnia az anyukának.

Egyszerű és praktikus megoldás az eldobható alsónemű, amely igazodik az éppen regenerálódó testhez. Jól jöhetnek a különböző fertőtlenítőkendők, papír wc ülőkék, alkoholos kézfertőtlenítők. 

Emellett természetesen a hétköznapi higiéniai termékek is kellenek, úgy mint a sampon, a tusfürdő, a fogkefe és a fogkrém. Legyen nálunk evőeszköz, pohár, szalvéta, zsebkendő és toalett papír. Vigyünk több tiszta törölközőt is, külön a kézmosáshoz is, csökkentsük minimálisra a fertőzés veszélyét. Érdemes több, felül gombos hálóinget is csomagolni, ebben könnyebb a szoptatás, és egyszerűbb az öltözés. 

Feltétlenül ügyeljünk a saját kórházi szükségleteinkre is! Kellemetlen, amikor az egyébként is kicsit bizonytalan első napokban valami nincs a kezünk ügyében.


 

Vissza